LJEKARI SU UČINILI SVE

Dr. Ismet Gavrankapetanović za "Avaz" o transportu trudnice u Zagreb: Ne znamo kakav će ishod biti, molimo se da bude najsretniji

I u jednom momentu kada smo napravili kontrolni snimak pluća i dijagnostiku, vidjelo se da ta pluća praktično nestaju, i da trudnicu moramo priključiti na respirator, kaže dr. Ismet Gavrankapetanović

Dr. Ismet Gavrankapetanović: VIdjeli smo da njena pluća nestaju. Avaz

Piše: Z. Karić

16.10.2021

Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice "Prim. Dr. Abdulah Nakaš", za portal "Avaza" do u detalje je opisao transport trudnice iz Sarajeva u Zagreb. 


Ljekari sarajevske bolnice. Avaz

Za ovaj hitni transport helikopter je ustupio Helikopterski servis RS, a Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo je obezbjedio plaćanje. Prof. dr. Vlado Krajinović i doc. dr. Marko Kutleša primili su pacijenticu u intenzivnu njegu bolnice Fran Mihaljević u Zagrebu.

Imali smo stalne konsultacije i nadzor ploda od strane ginekologa

- Pacijentica, 1989. godište, primljena je na hospitalizaciju 9. oktobra 2021. godine sa obostranom upalom pluća, na prijemu stabilna. Radi se o trudnici kod koje je trudnoća u dobi kada je plod nesposoban za vanmaterični život, 19/20 nedjelja gestacije. Treći dan hospitalizacije dolazi do naglog pogoršanja respiratornog stanja, brze progresije upale pluća, koja je zahtijevala visoke protoke kisika i pacijentica je izmještena na intenzivnu njegu. Stanje pacijentice se na ordiniranu terapiju prema protokolu za liječenje COVID-19, i dalje pogoršavalo. Veliki napori od strane osoblja su uloženi da se očuva periferna saturacija iznad 95 posto, i zbog pacijentice i zbog ploda, a imali smo stalne konsultacije i nadzor ploda od strane ginekologa - kaže dr. Gavrankapetanović.


Transport uspješno okončan. Avaz

Iz sata u sat, kaže naš sagovornik, svim učinjenim naporima upala pluća je progredirala i stanje se kompliciralo.

- I u jednom momentu kada smo napravili kontrolni snimak pluća i dijagnostiku, vidjelo se da ta pluća praktično nestaju, i da trudnicu moramo priključiti na respirator. Desilo se ono čega smo se najviše pribojavali, razvila se najteža forma oboljenja pluća u COVID-19, tzv ARDS, odnosno akutni respiratorni distres sindrom. Vođeni iskustvom, znanjem i mogućnostima, već prije ovog nacrnjeg scenarija, kojeg smo očekivali obzirom na brzu evoluciju bolesti, pokušali smo učiniti sve, kontaktirali smo kolege sa Kliničkog centra u Sarajevu, Banja Luci, kolege iz Zagreba i sve koji imaju iskustva u liječenju ovog stanja da nam pomognu, imajući u vidu da će vrlo brzo pacijentici zatrebati i liječenje putem aparata ECMO, kojeg u Općoj bolnici u Sarajevu trenutno nemamo. Dobili smo odgovore da ili nemaju ECMO aparat ili je jedan koji imaju zauzet liječenjem drugog pacijenta - priča dr. Gavrankapetanović.

Ljekari iz Zagreba prihvatili trudnicu. Avaz

Inače ECMO je aparat koji zamjenjuje funkciju pluća i srca dok se oni oporavljaju, to jeste radi umjesto njih.

- Koristi se ponekad za liječenje ovakvih najkritičnijih bolesnika, uspjeh liječenja ovom metodom je individualan. Međutim, mi smo imali stalno na umu da imamo majku i bebu na odgovornost i odlučili smo se na jedino što je nam je bilo moguće u tom trenutku. Kolege iz Zagreba, iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” su nam bili od velike pomoći, prihvatili su našu trudnicu i mi smo beskrajno zahvalni svima koji pomažu našoj trudnici i nama da se borimo. Ne znamo kakav će ishod biti, molimo se da bude najsretniji, borimo se stalno za sve naše pacijente, nekada ne uspijemo, ali znamo da smo učinili sve što je bilo u našoj moći. Borimo se i dalje za život i to je naša misija i opredjeljenje - kaže Gavrankapetanović.


Pružiti priliku svim pacijentima koji trebaju tu vrstu liječenja

Na kraju je zahvalio svim uposlenicima COVID odjeljenja Opće bolnice “Prim. Dr Abdulah Nakaš” za bespoštednu borbu koju vode za sve građane Sarajeva koji imaju COVID-19.

- Tražili smo još prošle godine od nadležnih i nadamo se da ćemo moći nabaviti ECMO aparat u našoj bolnici. Treba edukacija, ali smo spremni. I da će taj aparat koji nabavimo pružiti priliku svim pacijentima koji trebaju tu vrstu liječenja. Napominjem, da ne bi bilo dileme, za tu vrstu liječenja su posebne indikacije i nije svaki kritičan pacijent u COVID-19 za liječenje sa ECMO. To ima svoje indikacije i rizike - kaže na kraju dr. Ismet Gavrankapetanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.