SARAJEVO

Patrijarha Porfirija dočekao i četnički pop: Govorio da je "još uvijek dobro raspoložen za ubijanje ljudi"

Blagoslovio sam oružje mog naroda da ih branim od balija, kazao je Čarkić

Patrijarh Porfirije i Vojislav Čarkić. Agencije

Piše: L. M.

16.10.2021

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije u hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu, dočekao je i četnički pop i komandant Vojislav Čarkić, poznatiji kao Pop Žućo.



Patrijarh moskovski Aleksije II, Vojislav Čarkić i Patrijarh srpski Pavle. Wikipedia

Vojislav Čarkić je nekadašnji komandant četničke divizije od 1992. do 1995. godine, koji je bio stacioniran u sarajevskom naselju Grbavica. Osim što se borio, krstio je druge vojnike i blagosiljao je i njihovo oružje koje je korišteno u napadima na Sarajevo.

- Blagoslovio sam oružje mog naroda da ih branim od balija - kazao je prije nekoliko godina u razgovoru za Al Jazeeru English.

Kako tvrde svjedoci, koji su željeli ostati anonimni, nakon što je rat završio, Čarkić je vodio sahranu majke i brata Ratka Mladića. Oni su kazali da je Mladić bio na sahrani uprkos tome što je tada bio bjegunac. Kada ga je novinarka pitala za to, Čarkić je odbio da odgovori.

Vojislav Čarkić Žućo u vojnoj uniformi. Al Jazeera

Opisujući svoju ulogu u ratu, kazao je da je "u ratu i uniformi, uvijek bio vojnik Hrista, ratnik srpskog naroda i autentični četnik".

Podižući tri prsta, kazao je da "ne žali za ničim što je radio u životu, da je to od Boga".

- Šta god sam uradio do sada, opet bih ponovio isto. Ali ako me pitate da li imam dušu, rekao bih da je nemam više. Sad sam u mirovini, ali sam još uvijek dobro raspoložen za ubijanje ljudi. Ne žalim ni za čim, sve što sam učinio bila je božja zamisao - kaže Čarkić.

U junu 2014. Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo postavila je na Vracama, naselju na ulazu u Sarajevo, na samoj granici dva bh. entiteta ploču u čast zločincu Ratku Mladiću i to u znak sjećanja na smotru dva vojna bataljona, koju je izvršio 1992. godine.

Čarkić je blagosiljao tu ploču i tom prilikom kazao kako su se 19. maja 1992. godine "okupili branioci takozvanog Srpskog Novog Sarajeva, a smotru izvršio general Mladić koji će sa činom vojvode ući u panteon srpskih vođa".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.