AMERIČKI IZASLANIK

Eskobar: Kamen temeljac naše politike u BiH je podrška Dejtonu i reformama za ulazak u EU

Želimo da objasnimo ostatku svijeta da je Balkan kakvog ga mi vidimo region s ogromnim mogućnostima, rekao je Eskobar

L.M./Glas Amerike

Eskobar tokom učešća na 2BS forumu u Budvi

Foto: Printscreen: Twitter


Zamjenik američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik predsjednika SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Eskobar (Escobar) saopćio je da će nova američka administracija biti vrlo aktivna u regionu, navodeći da SAD ima odgovor na utjecaj Rusije.

Dugoročno rješenje

Govoreći o angažmanu nove američke administracije u regionu, Escobar je u online obraćanju učesnicima 2BS foruma u Budvi rekao da u Vašingtonu vjeruju da je dugoročno rješenje mnogih problema na Balkanu članstvo u EU za sve zemlje regije.

- To se nije promijenilo ni u jednoj administraciji od devedesetih i raspada Jugoslavije - rekao je Escobar i podsjetio da su sve administracije od tog vremena gurali vlade iz regije da napreduju u kandidaturi za EU, da izvrše reforme za borbu protiv korupcije, primjenu vladavine prava i stvaranje demokratskih mogućnosti za različite glasove u društvu, te unaprijeđenje ekonomije tako da ona ne bude samo za ljude povezane s političkim strankama i vladom, već za sve koji žive u vašoj zemlji.

Podrška teritorijalnom integritetu

On je rekao da ni ova američka administracija neće imati drukčiji pristup Balkanu, poručujući da "ćete nas vidjeti vrlo aktivnima", te da će biti partner s onim vladama koje žele zadržati nezavisne, suverene, inkluzivne i demokratske vlade”.

- Za nas je kamen temeljac naše politike u Bosni podrška Dejtonu, podrška bosanskohercegovačkom teritorijalnom integritetu i podrška svim reformama koje su potrebne za ulazak Bosne u EU. Kada su u pitanju Srbija i Kosovo, naš pristup je - nastavljamo da podržavamo dijalog pod vodstvom EU, kako napredujemo, nadamo se da možemo s obje vlade sarađivati u svim rješenjima koja one nalaze zajedno. Što se tiče Crne Gore, imate novu vladu i ta nova vlada ima našu podršku, sve dok ostane demokratska i fokusirana na svoju evropsku budućnost - rekao je Escobar.

EU treba ubrzati dimaniku procesa integracije zapadnog Balkana

Prema njegovim riječima, Evropa bi trebala ubrzati dinamiku procesa integracije zapadnog Balkana, dok se na samom Balkanu događa dinamična ekonomska integracija.

- Mi želimo biti partner u tome, te tražiti mogućnosti da iskoristimo Balkan da objasnimo ostatku svijeta da je Balkan kakvog ga mi vidimo region s ogromnim mogućnostima - naglasio je Escobar i dodao da će nova administracija "puno raditi na komercijalnim i ekonomskim inicijativama", objavio je Glas Amerike.

NA VRH

Podijeli članak na