ČEKA SE TUŽILAŠTVO

Advokat Vlado Adamović za "Avaz": Može li biti uhapšen i procesuiran Milorad Dodik i šta je s imunitetom

Kada on kaže zabranit ćemo SIPA da djeluje u RS, ako bi to i uradio, to je onda upotreba sile i ozbiljno krivično djelo - kaže Adamović.

M. Aščić

Adamović i Dodik

Foto: Avaz


Državni tužitelj Džermin Pašić inicirao je prije tri dana hitno formiranje predmeta zbog medijskih istupa člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika u kojima iskazuje prijetnje teritorijalnom integritetu i najvišim institucijama BiH. 

Napad na ustavni poredak

On je potvrdio da "Avaz" ovu informaciju. Kako je naveo u mailu, tužitelj sam ne može formirati predmet, obzirom na utvrđenu proceduru formiranje i signiranje predmeta preko CMS-a, no rekacija Tužilaštva mora uslijediti zbog postojanja osnova sumnje krivičnog djela iz Glave XVI Krivičnog zakona BiH - kazao je Pašić

Ovaj član zakona odnosi se upravo na napad na ustavni poredak, ugrožavanju teritorijalne cjeline, podrivanju vojne ili odbrambne moći oružanoj pobuni, protivzakonitom formiranju vojnih snaga za što su zapriječene kazne zatvora i do 10 godina.

Saznajemo da će odluka o tome hoće li biti formiran novi predmet protiv Dodika, biti poznata sutra.

Međutim, pravni savjetnik Milorada Dodika, Milan Tegeltija napisao je da Dodik ne može da odgovara jer ima imunitet kroz funkciju koju obavlja.

- Srpski član Predsjedništva iz RS ima imunitet od krivičnog gonjenja u vezi sa funkcijom koju obavlja, a sve oko BIH radi u tom svojstvu! Svaki pokušaj njegovog hapšenja, dok zbog posla mora boraviti u Sarajevu, bilo bi teško kršenje Dejtona i uvelo bi BIH u nepredvidiv razvoj događaja - napisao je Tegeltija.

S druge strane, ugledni advokat Vlado Adamović, pojasnio je za portala "Avaza" novonastalu situaciju. 

Hoda po ivici žileta

Kako kaže, Dodik itekako zna šta radi i očigledno da hoda po ivici žileta.

 - Strazbur kaže da, kada su u pitanju političke izjave i politički govori, da tu ima već stepen tolerancije u javnom izražavanju. Jer, radi se o izražavanju stavova grupe i pojedinaca. Ali, sve to ne smije prelaziti granice govora mržnje i pozivanje na rušenje ustavnih poredaka i izazivanja anarhije - kaže Adamović.

Na pitanje, može li Dodik biti uhapšen, pa procesuiran, zbog itekako opasnih izjava i štiti li ga imunitet, Adamović kaže:

 - Za izražavanje političkih mišljenja u Parlamentu Dodik ima imunitet. Ali, on očito hoda po ivici žileta. Međutim, treba tu stvari staviti na teret, pa onda vidjeti šta je konkretno uradio. Mora se dobro znati na kojoj je on poziciji. Osim toga, za hapšenje i procesuiranje, Dodik bi morao poduzeti neku konkretnu stvar. Jer, on samo priča i govori, ja ću ovo, ja ću ono. No, kada on kaže zabranit ćemo SIPA da djeluje u RS, ako bi to i uradio, to je onda upotreba sile i ozbiljno krivično djelo - kaže Adamović.

On ima neprimjeren govor

Tvrdi da Dodik samo priča, ali da tačno zna kada treba stati.

 - On ima neprimjeren govor. Pa ovo što je rekao za pjesmu u Predsjedništvu, da će pjevati, "Nema te više, Alija" To je nekulturno. Sad, može li se neko ko je nekulturan procesuirati, to je pitanje. Jer, on tačno zna šta govori. - kaže Adamović.

Više o temi Milorad Dodik

PREDSJEDNIK SDS-A
Šarović: Dodik nije dobio podršku Lavrova
NA VRH

Podijeli članak na