NA SESIJI KRUGA 99

Mijatović: Nalazimo se u ustavnoj krizi i građanski koncept jedino rješenje za normalnu BiH

BiH je mnogo mnogo starija od Dejtonskog mirovnog sporazuma i suočavanje sa izazovom nadnacionalnog traje u BiH jako dugo, rekao je Mijatović

L. M. / Anadolija

Vojin Mijatović na sesiji "Kruga 99"

Foto: Printscreen


Uvodničar današnje sesije "Kruga 99", održane u online formatu na temu "Građanski koncept je rješenje za modernu i stabilnu državu BiH", je bio Vojin Mijatović, potpredsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH), koji je tom prilikom istakao da je građanski koncept jedino rješenje za normalnu BiH.

- Bosna i Hercegovina je mnogo mnogo starija od Dejtonskog mirovnog sporazuma i suočavanje sa izazovom nadnacionalnog traje u BiH jako dugo. Ono što je važno kazati je da građansko nije unitarno, nije suprotstavljeno bilo čemu individualnom i koliko god bježali od toga i koliko god smo potrošili to građansko u BiH, to je jedino rješenje za normalnu BiH, za BiH kao članicu Evropske unije, i u konačnici dio Evrope jer ona to historijski i jeste - rekao je Mijatović.

Prijedlog ustavnih promjena

 Istakao je da se u ovom trenutku Bosni i Hercegovini nalazi u najvećoj krizi od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

- Ovo je ustavna kriza i ovo je alarm svima nama koji želimo živjeti u normalnoj zemlji da je vreme da sjednemo i da zaključimo da je Dejtonski sporazum bio prolazni dokument koji je u tom trenutku značio mir u BiH. Svi u Bosni i Hercegovini smo odgovorni zašto građansko nije zaživjelo u svom punom kapacitetu - kazao je Mijatović.

Posebno se osvrnuo na neuspjeh dogovora oko Aprilskog paketa.

- Aprilski paket jeste prijedlog ustavnih promjena oko kojeg su se nacionalni predstavnici iz Bosne i Hercegovine dogovorili u Washingtonu 15. marta 2006., a na inicijativu tadašnjeg visokog predstavnika Kristijana Švarc-Šilinga (Christian Schwarz-Schilling). Aprilski paket podrazumijeva uvođenje rotacijske smjene jednog predsjednika Bosne i Hercegovine uz dvojicu potpredsjednika, za razliku od postojećeg tročlanog Predsjedništva. Također je podrazumijevao djelotvorniji rad Parlamentarne skupštine i Vijeća ministara. Međutim, prvi prijedlog ustavnih promjena nije prošao u Predstavničkom domu PS BiH 26. aprila 2006. godine - naglasio je Mijatović.

Apel svima

Da se on desio danas, prema njegovim riječima, bi Bosna i Hercegovina definitivno izgledala drugačije.

- Siguran sam da ne bi bili u krizi u kojoj se nalazimo danas. Moj apel svima u BiH i prijateljima BiH širom svijeta je da više nego ikada potrebna je pomoć da se u BiH sjedne za stol i da se razgovara. Moramo razgovarati o stvarima gdje imamo i suprotstavljena mišljenja. Ali moramo razgovarati o neophodnosti izgradnje nove političke , intelektualne i društvene generacije koja će biti spremna da napravi 'New Deal' (Novo poslovanje) za Bosnu i Hercegovinu. Taj New Deal mora biti ograničen i omeđen građanskim konceptom jer je on jedini mogući, a imamo tu praksu i širom svijeta i u Evropi u multinacionalnim i multikonfesionalnim zemljama - dodao je potpredsjednik SDP-a.

Analizirati uzroke

- Građanski koncept nije stran za sve nas u BiH jer mi njega i živimo u našim realnim životima. Međutim, trebamo analizirati uzroke i vidjeti šta su posljedice i činjenice da etnonacionalni koncept uporno pobeđuje i pobedio je unazad ove dvije - tri decenije građanski koncept. Smatram da je razlog tome velika neiskrenost svih nas u Bosni i Hercegovini i nespremnost da se žrtvujemo radi stvaranja države nadnacionalnog i normalnoga za buduće generacije - kazao je Mijatović.

Naglasio je da je ključno dati novi momentum da se iz faze manifestacionog i razgovora pređe u fazu realizacije.

"Mislim da je vreme za mobilizaciju građanskog koncepta u Bosni i Hercegovini, ali ne na militantni nenormalni način, a imali smo praksu toga, nažalost unazad dvije decenije, nego poziv za razgovor za stol do iznemoglosti dok ne iskoristimo sve naše lične i grupne kapacitete, a da napravimo ono što je želja zapravo svakog čoveka u BiH, a to je normalna građanska Bosna i Hercegovina", istakao je Mijatović te dalje kazao:

 Kako je naglasio, građansko nije strano svim ljudima u BiH, nije unitarno, nije moć jednih na drugima.

 - Građansko je ustvari najjači benefit za svakog građanina u Bosni i Hercegovini, sa svakog pojedinca i to je obaveza svih nas koji smo u politici, civilnog sektora, koji trebamo da intervenišemo u društvene odnose, da bi došli konačno do normalnog života u BiH. Vidjeli smo da etnonacionalni koncept ne funkcioniše dvije - tri decenije, od rata do danas. Mislim da je vreme da damo prostora građanskom i da damo prostora novim političkim, društvenim i intelektualnim generacijama da iskorače i naprave 'New Deal' za Bosnu i Hercegovinu i da konačno krenemo napred - zaključio je Mijatović.

NA VRH

Podijeli članak na