PORUKE SA JAHORINE

Dodik: Skupština RS-a će 26. oktobra usvojiti sve zakone i imat ćemo novi-stari ustavni sistem

Republika Srpska će do 20. oktobra imati uređene sve zakone, rekao je Dodik

Milorad Dodik. RTRS

Fu. M.

17.10.2021

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas na Jahorini da Republika Srpska ima pravo na svoja ovlaštenja, te da se ponaša u skladu sa Ustavom i nikoga ne izaziva.

- Republika Srpska će do 20. oktobra imati uređene sve zakone, 25. ćemo izaći s tim i 26. zakazati sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske koja će donijeti zaključke i zakone i postaviti novi, odnosno stari ustavni sistem - rekao je Dodik.

On je istakao da će ovaj bh. entitet vratiti svoja ovlaštenja koja mu po Ustavu pripadaju.

- Ako je Ustav BiH bio dovoljna garancija Srbima da prihvate i odreknu se nezavisne Republike Srpske koju smo imali, da bi bili u aranžmanu koji se zove Ustav BiH, zašto onda ne bi taj isti ustav sada poslužio kao osnova da se riješimo nezakonitosti i neustavnog ponašanja. Sva priča je o tome, a ovo što je u međuvremenu rađeno je neuspjeli eksperiment - naglasio je Dodik. prenosi RTRS. 

Upitan da prokomentariše izjavu predsjednika SDS-a Mirka Šarovića da su i oni za vraćanje nadležnosti Republici Srpskoj, ali kroz parlament BiH, Dodik je rekao da Šarović može da predloži sve što želi, ali i sam zna da od tog nema ništa.

- Za sve što Šarović predloži u parlamentu BiH, npr. zakon o ukidanju Zakona o vojsci, može računa na sve glasove SNSD-a. Samo ću ga na kraju pitati zašto to radi kada zna da tako ne može, ali neka proba, ja nisam protiv toga - rekao je Dodik i dodao će u Republici Srpskoj nastaviti da rade po planu, te da će do 20. oktobra biti uređeni svi zakoni.

Dodik je rekao i da Republika Srpska ima pravo na svoju vojsku.

- Mi ćemo to organizovati. Kako će se oni organizovati to je njihov problem. Da li ćemo participirati u zajedničkim institucijama koje nisu ustavne? Nećemo. Da li ćemo zaštiti naše ljude koji su u međuvremenu radili u tim institucijama? Naravno da hoćemo - istakao je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.