PORUKE SA JAHORINE

Dodik: Skupština RS-a će 26. oktobra usvojiti sve zakone i imat ćemo novi-stari ustavni sistem

Republika Srpska će do 20. oktobra imati uređene sve zakone, rekao je Dodik

Fu. M.

Milorad Dodik

Foto: RTRS


Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas na Jahorini da Republika Srpska ima pravo na svoja ovlaštenja, te da se ponaša u skladu sa Ustavom i nikoga ne izaziva.

- Republika Srpska će do 20. oktobra imati uređene sve zakone, 25. ćemo izaći s tim i 26. zakazati sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske koja će donijeti zaključke i zakone i postaviti novi, odnosno stari ustavni sistem - rekao je Dodik.

On je istakao da će ovaj bh. entitet vratiti svoja ovlaštenja koja mu po Ustavu pripadaju.

- Ako je Ustav BiH bio dovoljna garancija Srbima da prihvate i odreknu se nezavisne Republike Srpske koju smo imali, da bi bili u aranžmanu koji se zove Ustav BiH, zašto onda ne bi taj isti ustav sada poslužio kao osnova da se riješimo nezakonitosti i neustavnog ponašanja. Sva priča je o tome, a ovo što je u međuvremenu rađeno je neuspjeli eksperiment - naglasio je Dodik. prenosi RTRS. 

Upitan da prokomentariše izjavu predsjednika SDS-a Mirka Šarovića da su i oni za vraćanje nadležnosti Republici Srpskoj, ali kroz parlament BiH, Dodik je rekao da Šarović može da predloži sve što želi, ali i sam zna da od tog nema ništa.

- Za sve što Šarović predloži u parlamentu BiH, npr. zakon o ukidanju Zakona o vojsci, može računa na sve glasove SNSD-a. Samo ću ga na kraju pitati zašto to radi kada zna da tako ne može, ali neka proba, ja nisam protiv toga - rekao je Dodik i dodao će u Republici Srpskoj nastaviti da rade po planu, te da će do 20. oktobra biti uređeni svi zakoni.

Dodik je rekao i da Republika Srpska ima pravo na svoju vojsku.

- Mi ćemo to organizovati. Kako će se oni organizovati to je njihov problem. Da li ćemo participirati u zajedničkim institucijama koje nisu ustavne? Nećemo. Da li ćemo zaštiti naše ljude koji su u međuvremenu radili u tim institucijama? Naravno da hoćemo - istakao je Dodik.

NA VRH

Podijeli članak na