UPOZORENJA

Čavka: Zaposlenih Bošnjaka u institucijama Republike Srpske je ispod jedan posto

Ovakvim postupcima kroz diskriminaciju Bošnjaka zaposlenih u institucijama RS-a, cijeli jedan kontutivni narod se svodi na nivo statističke greške, naglasio je Čavka

Čavka: Ovo je tragedija. Avaz

Fu. M.

17.10.2021

Potpredsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Admir Čavka rekao je da su zvanični podaci o broju zaposlenih Bošnjaka u institucijama u entitetu RS katastrofalni!

U institucijama Republike Srpske je do juna 2020 bilo zaposleno svega 1,3 posto Bošnjaka i 1,3 posto Hrvata, pokazuje izvještaj Ombudsmana za ljudska prava.

Tako, prema ovom izvještaju od ukupno popunjenih 4.006 mjesta (sistematizacijom je predviđeno) 5.247 mjesta, ukupno su zaposlena 53 Bošnjaka (7 ih je na rukovodećim pozicijama ) odnosno 1,3 posto, zaposlena su 53 Hrvata, od kojih je 6 na rukovodećim mjestima.

Prema posljednjim informacijama broj zaposlenih Bošnjaka u instutucijama za ovu godinu je još katastofalniji, tako da je tek 46 Bošnjaka zaposlenih u instucijama RS-što je ispod 1 posto te Bošnjake vodi ka direktnom nestanaku sa cijelog prostora RS-a. U određenim institucijama u RS-a u nije zaposlen niti jedan Bošnjak, navodi Čavka.

Politika iz Sarajeva

- Smatram da je ovo protiv Ustava, da je direktno kršenje Dejtonskog sporazuma i direktni udar na ljudska prava - naglasio je Čavka

Ovakvim postupcima kroz diskriminaciju Bošnjaka zaposlenih u institucijama RS-a, cijeli jedan kontutivni narod se svodi na nivo statističke greške, a svjedoci smo da je broj povratnika svake godine sve manji.

Također, politike iz Sarajeva sve vrijeme šute i absolutno ništa nisu uradile da se ova pitanja riješe, i to uprkos tome što su koalicioni partneri sa vlastima u RS-u manji. Ako politike koje su se, vidi se to po navedenim zvaničnim podacima, Bošnjaka u RS-u zapravo odrekle i koriste ih samo za potrebe “aktuelnih” događaja, pod hitno nešto drastično ne urade po ovim pitanjima, Bošnjaci u RS postat će i biološka statistička greška-upozorava Čavka.

Hitni odgovori

Iz Sarajeva se, čak od vremena kada je povratak bio među prioritetima svih političkih projekata do danas kada su brojke porazne, nikada nije pojavila jasna vizija za sistemsku pomoć onima koji se žele vratiti svojim domovima. Umjesto toga, sve se svelo na individualnu pomoć, što je dijelom i dovelo do ovako sumornih podataka.

Mnogi povratnici nisu dobili mogućnost za rješavanje egzistencijalnih pitanja, poput elementarnog prava na zaposlenje, te su svoje živote ponovo počeli daleko od Bosne i Hercegovine.

Povratnici koji svaki dan žive kod svoje kuće, čija djeca idu u škole u RS-u i bivaju svakodnevno diskrimisana, moraju se okrenuti sebi. Politika vladajučih stranka iz Sarajeva koji su u koaliciji sa SNSD-om se, evidentno po navedenim zvaničnim podacima, prespustila Bošnjaka u RS-u samima sebi, što je historijska i ljudska tragedija.

SBB traži od vladujućih struktura u RS-u hitne odgovore u vezi ovih pitanja i želimo podvući svoju poziciju da mir, ekonomska saradnja, ljudska prava, a posebno pravo na rad trebaju i moraju biti osnov za normalan život svakog čovjeka - zaključio je Admir Čavka


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.