ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

Dodik: Zakon ne može biti jači od Ustava, SNSD će podržati Šarovića ako predloži ukidanje Zakona o vojsci

SDS "nema veze sa onom političkom strankom koja je povela narod", jer, kako kaže, sadašnji kapacitet i programski profil uopšte nije isti

Dodik komentirao izjave Šarovića. Arhiv

N. Aj.

18.10.2021

Mi ne uzimamo od BiH ništa što joj je Ustavom dato, ali ono što je visoki predstavnik nepravno uradio, to ćemo uzeti u svoje ruke i upravljati tim, rekao je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, u Dnevniku plus RTRS-a.

Dodik je kazao da su visoki predstavnici u BiH nametnuli 140 zakona, čime su mijenjali ustavni poredak, te da Republika Srpska neće odustati od „vraćanja otetih nadležnosti“.

To ne može uspjeti

- Razlozi za to su zakon koji je nametnuo Valentin Incko (Inzko), Ustavni sud BiH, ministar koji otkaže vojnu vježbu sa Srbijom, ministrica vanjskih poslova Bisera Turković koja ide po svijetu i predstavlja isključivo svoju politiku i politiku svoje stranku, zatim Željko Komšić koji se lažno predstavlja u Vijeću sigurnosti UN-a, te Kristijan Šmit (Christian Schmidt) koji se predstavlja kao visoki predstavnik, a to nije. U tim nesređenostima, šta je važnije od očuvanja digniteta RS - rekao je on.

Govoreći o izjavi predsjednika SDS-a Mirka Šarovića da su i oni za vraćanje nadležnosti Republici Srpskoj, ali kroz parlament BiH, Dodik je rekao da će SNSD podržati "sve što Šarović tamo predloži, kao naprimjer ukidanje Zakona o vojsci", ali da "Šaroviću nije jasno da to tamo ne može uspjeti".

Napadaju SNSD i Dodika

- Nas to ne sprječava da postupamo u skladu sa Ustavom, jer ne može biti zakon jači od Ustava koji je najvažniji pravni akt - rekao je Dodik.

On je dodao da SDS "nema veze sa onom političkom strankom koja je povela narod", jer, kako kaže, sadašnji kapacitet i programski profil uopšte nije isti.

- Nažalost, oni su se opredijelili za neke poteze koji idu za tim da se prilagode onom što se od njih očekuje, a očekuje se da napadaju SNSD i Milorada Dodika - rekao je Dodik i dodao da "Šarović vodi podaničku politiku prema strancima i politiku dodvoravanja Bošnjacima".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.