APSURDNE STVARI

Komšić: Kao što je i najavio, Dodik je bio protiv svih tačaka, povukao je pitanje nacionalni vitalni interes

Dodao je da nisu postigli dogovor kada je u pitanju ugovor koji bi država trebala potpisati sa Islamskom zajednicom u BiH

Željko Komšić. A. ČENGIĆ

Piše: A. Č. - N. Aj.

18.10.2021

Nakon sjednice Predsjedništva BiH, novinarima se obratio predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

- Gospodin Dodik je bio protiv svih tačaka. Na cijeli set tačaka je povukao nacionalni vitalni interes. To je njegovo ustavno pravo bez obzira koliko neke stvari djelovale apsurdne. Dodik je tražio da se skinu pojedine tačke koje se tiču finansijskih sredstava da to ne bi propalo jer bi morao potegnuti nacionalni vitalni interes. Mi smo pristali jer nam nije cilj da taj novac koji je neophodan institucijama i građanima bude blokiran - kazao je Komšić.

Međudržavni sporazumi

Dodao je da nisu postigli dogovor kada je u pitanju ugovor koji bi država trebala potpisati sa Islamskom zajednicom u BiH.

- Naš je cilj je saglasnost svih članova Predsjedništva o tome. Dodik se protivio tome rekavši da nisu isti ugovori sa sve tri religijske zajednice u BiH, što je i logično - kazao je Komšić.

Objasnio je koja je razlika ugovora BiH sa Islamskom zajednicom u odnosu na one potpisane sa Katoličkom crkvom i Srpskom pravoslavnom crkvom.

- Ugovori sa ove dvije crkve imaju karakter međudržavnog sporazuma. Sjedište Katoličke crkve je u Vatikanu, a SPC-a u Beogradu. Sjedište IZBiH je u Sarajevu i to se mora imati na umu. Imat ćemo dodatne konsultacije s IZBiH - istakao je Komšić.

Satjeran u ćošak

Istakao je da je Dodik sve svojim postupcima satjerao u ćošak.

Na pitanje novinara o reakcijama međunarodne zajednice i visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita (Christian Schmidt) na Dodikovo ponašanje, Komšić je rekao:

Bonske ovlasti su sastavni dio njegove misije, da li će ih koristiti na koji način, u dogovoru sa PIC-om ne znam. Šta on čeka, ja mislim da i gospodin Šmit čeka konkretne poteze i narušavanje Ustava, ovo su za sad samo riječi. Dok se se odvija u okviru zakona i institucija sve je u redu, ali kada krene narušavanje Ustava onda dolazi do problema.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.