SASTANAK U SDP-U

Nikšić: Dodik je izgubio kompas, niko ne treba nasjedati na njegove priče

Političko ludilo u BiH mora se zaustaviti, kaže NIkšić

Nikšić: Dodik je spreman na sukobe kako bi očuvao svoju poziciju. Avaz

E. Halimić

18.10.2021

U centrali SDP-a održan je sastanak predstavnika Bošnjaka u RS s predsjednikom SPD-a Nerminom Nikšićem i potpredsjednikom SDP-a Vojinom Mijatovićem.

Dogovoreno je da se održi i sastanak s premijerom FBiH Fadilom Novalićem. Pozvali su člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da spusti tenzije.


To je bruka za BiH

Nikšić je kazao da je na sastanku otvoreno nekoliko tema.

- Podržat ćemo da se u budžet FBiH uvrsti dva posto za povratnike u RS. Pričali smo o implementaciji tih sredstava, najmoralnije je da oni urade program ili naprave fond. Neizostavna je tema bila i operacionalizacija Pokreta za BiH i pripreme za predstojeće izbore. Ovo bi bio treći blok na izborima u RS. On bi mogao imati odlučujući utjecaj ko će biti vlast u RS. Nismo mogli zaobići aktuelnu političku situaciju i istupe Milorada Dodika. Građani u RS ne padaju u vatru i ne podržavaju ovakvu retoriku, ali svi moraju biti zabrinuti jer je čovjek izgubio kompas - naglasio je Nikšić.

Dodao je da je Dodik spreman na sukobe kako bi očuvao svoju poziciju.

- Želimo pozvati sve građane u BiH da ne nasjedaju na ove priče. Mi ćemo kao SDP učiniti sve da interveniramo i kod visokog predstavnika, ambasadora EU i obavijestimo sve svjedoke Dejtona - poruči je Nikšić.

Prema njegovim riječima, neophodno je zaustaviti političko ludilo u BiH.

- Retorika pada u posljednjih nekoliko dana. Nikad nije dosadno, ali period je turbulentan - kazao je Nikšić.

Na pitanje o harmonikašu u Predsjedništvu BiH, Nikšić je kazao da Dodik kod kuće može raditi šta hoće.

- Uspio sam da upratim da je po harmonikaša poslao službeno vozilo. On pokazuje da ne zaslužuje poziciju i to je bruka za BiH. Njegovi istupi i provokacije su u svrhu traženja reakcije i radikalizacije na političkoj sceni u BiH. Po Ustavu i zakonu član Predsjedništva BiH se može eliminirati ukoliko ne prisustvuje trećini sjednica. Zato on dolazi na sjednice. Ne možemo mi odnijeti bubnjeve tamo da ga nadjačamo. Da nije žalosno, ovdje bi se svi hvatali za stomak od smijeha - naglasio je Nikšić.


U centrali SDP-a održan sastanak s predstavnicima Bošnjaka u RS. SDPBiH

Govoreći o reakciji trojke, Nikšić je poručio kako je bitno da se pokaže da ne pristaju na radikalizam.

- Treba učiniti sve da smirivanjem i spuštanjem tenzija pokažemo da BiH može da funkcionira i u ovakvim uvjetima - naveo je Nikšić.

Dodao je da ovakvo ponašanje zaslužuje reakcije pravosuđa.

- Nije realno formiranje vojske RS i to je isto posao za nadležne organe. Nadam se da će oni sa svoje strane uraditi posao. Nažalost, u institucijama ne možemo ovo rješavati. Ali i u pravosuđu imamo problema i ne možemo uvijek očekivati kvalitetan pristup. Mislim da je ovo zadnji trzaj Dodika i da je i on toga svjestan - istakao je Nikšić.

Govoreći o raspodjeli prihoda u FBiH, Nikšić je kazao da je zakon usvojen u formi nacrta.

- Nije dobra osnova za izradu prijedloga, ali da ga nismo usvojili ovo se pitanje ne bi nikad pokrenulo. Usvojen je zaključak SDP-a koji traži od Vlade FBiH da u roku od 60 dana napravi novi sveobuhvatan zakon o raspodjeli prihoda. Mi smo formirali svoju ekspertnu grupu koji će u narednom periodu raditi na novom tekstu zakona - pojasnio je Nikšić.


Nema ništa od formiranja vojske

Potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović istakao je da je Dodik danas pjevao "Srpkinja majka me rodila".

- I mene je, ali on neće stati dok ne bude smijenjen. Nema ništa od formiranja vojske, nema on para u budžetu. Ali on mora ići do kraja. Do jučer su se mnogi sa njim ljubili po kafanama, zašto sad šute. Mi ćemo uraditi sve. Ali ovo je pitanje za međunarodnu zajednicu i njegove koalicione partnere. Nema ništa od rata, ali najteže je povratnicima. Zato je bitno da sve političke stranke stanu na jednu stranu. Jačanje institucija je ključ - poručio je Mijatović.

Dodao je da sastankom u Banjoj Luci sa Izetbegovićem nije najavljena nova koalicija.

- U FBiH nismo u koaliciji i nećemo ni biti. U RS smo stali iza Pokreta za BiH jer postoji potreba da se očuva BiH na 49 pošto teritorije - poručio je Mijatović.

Prema njegovim riječima, niko nije odustao od ove priče.

- Nije ovo najava moje kandidature. Nek se ne plaše te priče, nek razmišljaju hoće li imati kapacitet da naprave vlast sa nama u RS - zaključio je Mijatović. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.