UPIS VLASNIŠTVA

Mitrović: Brinuti o imovinskim pravima izbjeglih osoba i povratnika u FBiH

Osobe koje nisu bile u mogućnosti saznati za najavu postupka uspostavljanja imaju pravo u roku od 60 dana od dana saznanja za postupak uspostavljanja

Ljubinko Mitrović. Arhiv

N. Aj. / Fena

18.10.2021

Povodom informacije da je u Federaciji BiH u toku usklađivanje podataka o nekretninama katastra i zemljišne knjige, takozvana harmonizacija podataka, ombudsmen Bosne i Hercegovine Ljubinko Mitrović poziva sve uključene u ovaj proces da s povećanim stepenom pažnje vode računa o imovinskim pravima izbjeglih osoba i povratnika u Federaciji Bosne i Hercegovine, što se posebno odnosi na osobe srpske nacionalnosti.

Kako se navodi u saopćenju, izražena je bojazan udruženja izbjeglih i raseljenih da mogu da izgube pravo na imovinu, koja je u njihovom vlasništvu ili posjedu, jer prepreku za upis vlasničkih i drugih prava na imovinu u Federaciji BiH predstavlja činjenica da se pozivi nosiocima imovinskih prava ne šalju lično, već se objavljuju u Službenom listu i dnevnim novinama Federacije, bez pismenog poziva nosiocima imovinskih prava, što prema njihovim navodima postupak čini netransparentnim.

Produžiti rok

S druge strane, ombudsmen Mitrović smatra korisnim podijeliti i stavove Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, prema kojima - sve osobe koje polažu pravo na priznavanje vlasništva ili drugog prava na nekretnini se pozivaju da pravo prijave u roku od 60 dana od dana najave podneskom u dva primjerka i to dokažu.

Na zahtjev osobe koja tvrdi da može zahtijevati određeno pravo, rok će biti produžen najmanje za 90 narednih dana, kako bi im bilo omogućeno pribavljanje potrebnih dokaza.

Izbjeći potencionalne zloupotrebe

Osobe koje nisu bile u mogućnosti saznati za najavu postupka uspostavljanja imaju pravo u roku od 60 dana od dana saznanja za postupak uspostavljanja, ali najduže godinu dana od početka postupka uspostavljanja, prijaviti svoje vlasništvo ili neko drugo pravo na nekretnini.

Oglas se, u skladu sa Zakonom o zemljišnim knjigama, objavljuje u Službenom glasniku BiH, Službenim novinama FBiH i u najmanje dva dnevna lista koja se distribuiraju u Bosni i Hercegovini.

Bez obzira na zakonske garancije, ombudsmen Mitrović podvlači da je potrebno preduzeti sve moguće mjere na podizanju transparentnosti procesa, kako bi se izbjegle potencijalne zloupotrebe, kao i u svim drugim procesima i područjima od interesa za ostvarivanje prava prognanih i raseljenih osoba.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.