STAVOVI

Aleksandar Trifunović: Dodik se ponaša kako hoće zato što mu je većina to dozvolila

Kod nas je demokratija odustajanje od politike, dok je u stvarnom demokratskom svijetu ona učestvovanje, participacija u politici, napisao je Trifunović

Trifunović: Nema razlike između onih što su ga birali i onih što nisu. Avaz

E. H. / Buka

18.10.2021

Milorad Dodik može da se ponaša kako hoće zato što mu je većina to dozvolila, demokratski, birajući ga ili ne, napisao je Aleksandar Trifunović.

Dodao je da nema razlike između onih što su ga birali i onih što nisu, kad je odnos prema demokratiji isti.



Demokratija - to je dan izbora

- Za većinu u ovoj zemlji, demokratija - to je dan izbora. Svuda u svijetu demokratija počinje dan nakon izbora, kod nas, ona se tim danom završava sve do narednih izbora, a glasači apstinenti idu na zasluženi demokratski san, sve dok ih nešto, kao jutros zvuk harmonike iz Predsjedništva, ne probudi iz tog sna – poručio je Trifunović.

Prema njegovim riječima, kod nas je demokratija odustajanje od politike, dok je u stvarnom demokratskom svijetu ona učestvovanje, participacija u politici.

- Zato je i glavna razlika uspješnih i neuspješnih zemalja u tome što uspješne štite obične ljude koji participiraju, dok neuspješne štite poredak i izabrane političare, zahvaljujući građanima koji ne participiraju. Znati to i očekivati da će se političari, u ovom slučaju Milorad Dodik, početi ponašati drugačije zbog bijesa na Fejsbuku, isto je kao da gledaš u kurije oko i čekaš da ti namigne. Kao i uvijek do sada. Jer izabrani političari rade u stvarnom svijetu svaki dan, da zadrže i naplate svoju političku moć, za razliku od većine koja trpi takvu politiku, dopuštajući im, uz povremena virtuelna gunđanja – smatra Trifunović.


Demokratski spavači

Dodao je i da ovdašnji demokratski spavači virtuelno se bude bespomoćni i sve nemoćniji, jer su svu moć za odlučivanje o sopstvenom životu, o svom danas i sutra, o ratu i miru, dobrovoljno, činjenjem ili nečinjenjem dali u ruke najgorima.

- Jebiga, dok ste spavali, oduzeli su vam zemlju, vodu, fabrike, napravili su zemlju opasnu po vaš, ne njihov život, postali su multimilioneri i još vas zajebavaju. Jeftino ste se prodali i sad očekujete da im tu moć neko oduzme, da umjesto vas bije bitke. Neće niko, ovakvi luzeri ni geopolitički nikog ne zanimaju. Stvari su jasne, probudite se i vratite oteto, ili nemojte. Sve je stvar izbora, činjenja ili nečinjenja. To niko drugi neće uraditi osim vas, ko god kaže da hoće laže – zaključio je Trufunović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.