VAŠINGTON

Ajla Delkić, čelnica Savjetodavnog vijeća za BiH: SAD ne žele podržavati korumpirane režime

Svađe, nesporazumi i konstantne krize među bh. političkim akterima daje velikim zemljama dojam da je BiH neozbiljna, kaže Delkić

Piše: A. Bajramović

19.10.2021

Delkić: Niko neće doći spasiti BiH od nje same. Avaz

Ajla Delkić, predsjednica Savjetodavnog vijeća za BiH sa sjedištem u Vašingtonu, upozorava da promjene u Bosni i Hercegovini neće doći same, da taj posao niko neće uraditi umjesto nas i da se za njih moramo sami izboriti.

Mladi ljudi

Osim na liderima, odgovornost je i na građanima, ali i na bh. dijaspori.

- Jedini način da se stvari u BiH promijene nabolje jeste da se građani angažiraju i podrže lidere koji se zalažu za interes države i njenog naroda, a ne lidere koji se bave korupcijom i sopstvenim uskim interesima. Ako nas je situacija u Afganistanu išta naučila, to je da Amerika nije željna da podržava režim koji je pun korupcije i koji nema kapacitet da sam sebe odbrani - kaže Delkić.

Dodaje da se korupcija ne rađa sama, već da u njoj učestvuje ogromna grupa ljudi.

- Niko neće doći spasiti BiH od nje same ili susjednih zemalja koje se naoružavaju. Sadašnji bh. lideri moraju uložiti novac i sredstva u Oružane snage, a ne čekati na nekog drugog da pomogne i popravi situaciju. Svađe, nesporazumi i konstantne krize među bh. političkim akterima i partijama daje velikim zemljama, a i našim komšijama, dojam da je BiH neozbiljna. To je vrlo opasno - ističe Delkić.

Savjetodavno vijeće za BiH već 14 godina djeluje u Vašingtonu i okuplja veliki broj prijatelja naše zemlje. Delkić smatra da je vrijeme da se angažiraju i mladi, a posebno Bosanci školovani u SAD koji poznaju sistem i žele pomoći.

- Dijaspora se mora više zalagati na lokalnom nivou i graditi prijateljstva sa svojim članovima Kongresa, glasati i naravno novčano podržavati kandidate koji predstavljaju njihove interese. Imati državu znači biti odgovoran. Moramo zavrnuti rukave i otvoriti novčanike, jer kao što se u Americi kaže - “nema besplatnog ručka”. Dakle, bez investiranja novca od bh. aktera iz Sarajeva i bh. dijaspore, ne možemo očekivati pomoć SAD kakva je ona nekad bila - zaključuje Delkić.

Još pasivni

Nije tajna da RS godinama izdvaja milione maraka za lobiranje u korist njenih interesa. Poznato je da je lobiranje sastavni dio mnogih demokratija, mnogi su shvatili da se za takvu vrstu borbe mora izdvojiti novac, ali BiH je na tom polju još pasivna.

- Drago mi je vidjeti da postoji jak angažman iz bh. zajednice u SAD, ali mora se ulagati više novca u Vašington. Pisanje pisama, bez konkretnog ulaganja, neće dati rezultate koje želimo. Ta pisma su često način da se pojedinci profiliraju u medijima, kako bi kasnije takav “kredit” koristili za stvari kojima nisu doprinijeli. 

Američka donacija vakcina

Delkić kaže da je nedavno čitala članak gdje piše da su neki pojedinci zaslužni za američku donaciju vakcina protiv COVID-19 BiH.

- To je, naravno, smiješno, jer ko god shvata kako stvari funkcioniraju u Vašingtonu, zna da su SAD donirale desetine miliona vakcina širom svijeta kroz isti program. Ako iko zaslužuje zasluge, to su američki ambasador u Sarajevu, Stejt department i Vijeće za nacionalnu sigurnost (NSC), koji su ovu donaciju usmjerili kao jedan od prioriteta - kaže Delkić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.