DOBRI POLITIČKI ODNOSI

Tegeltija i Sobotka se sastali i razgovarali o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH i regiji

Tokom sastanka pozdravljena je saradnja dvije zemlje i u drugim oblastima, prvenstveno u kulturi, te je izražena želja za njenim nastavkom i dodatnim unapređenjem

Sobotka i Tegeltija. AVAZ

E. Ć. / Anadolija

18.10.2021

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH) Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Sarajevu s predsjednikom Nacionalnog savjeta Parlamenta Republike Austrije Volfgangom Sobotkom (Wolfgang) o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH i regiji, javlja Anadolu Agency (AA).

Tegeltija je tokom sastanka ocijenio da saradnja dvije prijateljske zemlje ima uzlaznu liniju u svim oblastima. Konstatovao je da veoma dobre političke odnose bez otvorenih pitanja prate i jednako dobre ekonomske veze, s obzirom da je Austrija jedan od najznačajnijih investitora u BiH i značajan spoljnotrgovinski partner sa kojim BiH ostvaruje suficit.

Kao perspektivnu oblast saradnje dvije zemlje istakao je informacione i komunikacione tehnologije, kao pokretača budućeg rasta i jedan od načina zaustavljanja odliva bh. stanovništva, pogotovo mladih. Sagovornici su razmijenili mišljenja o migrantskoj krizi sa kojom se BiH i regija suočavaju. 

Tegeltija je naglasio da migrantska kriza prevazilazi kapacitete BiH koja se ne može sama nositi sa ovim globalnim problemom, te je potrebna snažna pomoć Evropske unije i međunarodne zajednice u zaustavljanju kretanja migranata prema BiH.

Tokom sastanka pozdravljena je saradnja dvije zemlje i u drugim oblastima, prvenstveno u kulturi, te je izražena želja za njenim nastavkom i dodatnim unapređenjem, navedeno je u saopćenju Vijeća ministara BiH. Tegeltija je istakao potrebu da se politička kriza u BiH rješava unutrašnjim dijalogom, bez nametanja rješenja sa strane. 

Zahvalio je Republici Austriji na kontinuiranoj podršci evropskom putu Bosne i Hercegovine i provođenju strukturnih reformi, te pomoći Austrije u nabavci i isporuci vakcina.



Sobotka se sastao i sa članovima kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine. AVAZ

Sa Sobotkom danas su razgovarali i članovi kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH).

Tokom otvorenog razgovora izraženo je zadovoljstvo prijateljskim odnosima, intenzivnom saradnjom na brojnim poljima ali i činjenicom da se ona odražava i na kvalitetne ekonomske odnose Bosne i Hercegovine i Austrije. 

Iskorištena je prilika da se prijateljskoj Austriji izrazi zahvalnost za sve što decenijama čini za razvoj demokratskih potencijala BiH kao i za učešće u twinning projektu jačanja parlamenata u procesu približavanja Evropskoj uniji. Sobotka se danas posebno interesirao za aktuelni politički trenutak Bosne i Hercegovine kao i viđenje načina da se otklone zastoji u funkcioniranju institucija Bosne i Hercegovine.


Sobotka se sastao i sa članovima kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine. AVAZ

Predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Zvizdić i njegovi zamjenici Nebojša Radmanović i Borjana Krišto te predsjedavajući Doma naroda Bakir Izetbegović i njegov zamjenik Nikola Špirić iznijeli su svoja viđenja aktuelne situacije i načina na koje je moguće doprinijeti stabilizaciji prilika u BiH.

- Ocijenjeno je da je dijalog najbolji način za pronalaženje rješenja i da treba tražiti kompromise i načine da se on ostvari jer, kako je rečeno, svako odlaganje doprinosi pogoršanju situacije i udaljava nas od željenog prosperiteta i puta ka članstvu u Evropskoj uniji - navedeno je u saopćenju Parlamentarne skupštine BiH.

Zvanična službena posjeta Sobotke nastavljena je nizom susreta sa političkim zvaničnicima Bosne i Hercegovine i Grada Sarajeva, zatim austrijskim privrednicima u BiH te predstavnicima Jevrejske zajednice BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.