MOSTAR

Bunt budžetskih korisnika u HNK, traže isplatu po tužbama teškim 30 miliona KM

Na njihov zahtjev za zajednički sastanak iz Kantonalne vlade šute

Sindikalisti na današnjem press-u. M.Smajkić

Piše: M.Sm.

19.10.2021

Više od 6.000 zaposlenih u prosvjeti, policiji i državnim službama u Hercegovačko-neretvanskom kantonu zatražili su od Kantonalne vlade isplatu po pravosnažnim sudskim presudama teškim 30 miliona KM.

U suprotnom, kako su poručili njihovi predstavnici sindikata s današnje pres-konferencije, spremni su na štrajkove i proteste.

Kako  je kazao Josip Milić, predsjednik Unije neovisnih sindikata, na zahtjev za sastanak s čelnicima Vlade HNK, koji su zajednički uputili prije 15 dana,  s ciljem rješavanja ovih problema, odgovor nisu dobili.

-Kao što i sami vidite, u posljednje vrijeme je prisutno divljanje cijena, inflacija je već velika i situacija ovakva kakva jeste zahtijeva naše korake i pregovore s Vladom,kako bismo uspjeli izbalansirati ovo stanje- kazao je Milić.




Balić: Policija posuđuje novac za liječenje. M.Smajkić

Nail Balić, predsjednik Sindikata policije HNK kazao je da su od ministara finansija i MUP-a HNK te premijera HNK imali čvrsta obećanja da će im biti isplaćena sredstva po pravosnažnim sudskim presudama, a riječ je o četiri miliona KM.


-Moje kolege posuđuju novac za svoje liječenje, a imaju novac koji ne mogu naplatiti. Ubjeđen sam da novca u budžetu ima, ako može neko da me demantuje iz Vlade, neka kaže da u budžetu nema novca-kazao je Balić.


Na press-u je rečeno da su svi budžetski korisnici tražili i povećanje osnovice plaće, a Edina Čomić, predsjednica Sindikata srednjih škola po bosanskom planu i programu HNK je navela da njihovi članovi nisu do sada naplatili plaće iz 2002.godine.


-Više od pola tih ljudi ili nisu s nama ili su u penziji. Mislim da je to nedopustivo. Prošle su dvije decenije - rekla je Čomić.


 

Lauš: Diskriminacija zbog plaća. M.Smajkić

Slavko Lauš, predsjednik Sindikata učitelja HNK rekao je da uposlenici u osnovnim školama nisu potpisali kolektivni ugovor.

- Niko od proračunskih korisnika nije u težoj situaciji kao što je to osnovno obrazovanje u ovom trenutku. Jedini nismo potpisali kolektivni ugovor, jedini smo podnijeli tužbu za diskriminaciju, jer profesori u srednjim školama imaju za 200 KM više plaće od profesora u osnovnim školama. To smo dobili na Općinskom sudu, a Ministarstvo se žalilo i čekamo presudu Kantonalnog suda. Mi ne možemo dozvoliti diskriminaciju-poručio je Lauš.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.