AVAZ NA LICU MJESTA

Na Kovačima obilježena 18. godišnjica smrti Alije Izetbegovića

Nakon intoniranja himne, prvo su cvijeće položili članovi Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović

Piše: L. M.

19.10.2021

Delegacije položile cvijeće - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

Danas se navršila 18. godišnjica od smrti prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Tim povodom brojne delegacije danas su položile cvijeće na njegov mezar i zajednički nišan na šehidskom mezarju Kovači.

Nakon intoniranja himne, prvo su cvijeće položili članovi Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović, a nakon njih i Bakir Izetbegović, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH.

Alija Izetbegović bio je prvi predsjednik međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine i vrhovni komandant Armije RBiH tokom agresije na našu zemlju.

Rođen je 8. avgusta 1925. godine u Bosanskom Šamcu, a umro je 19. oktobra 2003. godine u Sarajevu. Sahranjen je na šehidskom mezarju "Kovači" u Sarajevu.

Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH kazao je danas iskazujemo poštovanje Aliji Izetbegoviću.

- On je najznačajnija ličnost u historiji BiH, bio je na čelu BiH kad je bilo najteže - kazao je Džaferović te dodao da je svima u BiH potrebna mudrost Alije Izetbegovića da izađemo iz političke krize.

- Današnja kriza je najteža od Dejtona do danas, kako bi se povrijedio suverenitit BiH i otvoreno se prijeti njenom teritorijalnom integritetu - naglasio je i istakao da očekuje da će institucije BiH kao i međunarodna zajednica reagirati.

- Krajnji cilj retrogradnih snaga je  raspad BiH. Ovi današnji koji atakuju na BiH treba nešto da nauče iz historije, a to je ko god je do sada atakovao na BiH završio je u Haagu. Ovo što vidimo od Milorada Dodika je narazumljivo i vodi nas u destabilizaciju i rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Mora znati da će on i RS pretrpjeti najveće štete. Ne bude li Dejtona, BiH će opstati ali će nestati ono što je nastalo Dejtonom a to su enttieti rekao je Džaferović - dodao je član Predsjedništva BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.