PREDSJEDNIK SDP-A

Nikšić pisao EU socijalistima: Sankcije Dodiku su nužne kako bismo sačuvali mir u BiH

Ovim putem tražim od Vas da upotrijebite sva politička sredstva kojim raspolažete kako biste nam pomogli, prije svega da sačuvamo mir, ali i zajednički se suprotstavimo politikama podjela i sukoba, napisao je

Nermin Nikšić. Arhiva

H. J. I.

19.10.2021

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić uputio je pismo Partiji evropskih socijalista (PES) i Socijalističke internacionale kako bi ih informirao o aktuelnoj političkoj krizi u Bosni i Hercegovini.

Njegovo pismo prenosimo u cijelosti.

- Dragi prijatelji, članovi sestrinskih stranaka članica Partije evropskih socijalista i Socijalističke internacionale,

Kao predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine obraćam vam se kako bih Vas informisao o krizi koja je potresla temelje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, prijeteći da dalje destabilizuje ne samo našu zemlju, nego i cijelu regiju. 

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), stranka koja je zbog svog nacionalizma izbačena iz Socijalističke internacionale i PES-a, koju predvodi Milorad Dodik, poduzela je niz neustavnih aktivnosti, otvoreno odbacujući politički poredak uspostavljen u skladu sa Općim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini, poznatim i kao Dejtonski mirovni sporazum (DMS). 

Ove aktivnosti prijete da izazovu novi rat.


Intenzivna pormocija govora mržnje

Argumentacija koju koristi Milorad Dodik i ostali vodeći političari iz SNSD-a najviše se oslanja na odbacivanje presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, uključujući otvoreno negiranje genocida u Srebrenici, dok se u isto vrijeme osuđeni ratni zločinci promoviraju i afirmišu kao navodni heroji. 

Sve ovo je popraćeno intenzivnom promocijom govora mržnje, diskriminacije i uvredljivih izjava zasnovanih na predrasudama, prvenstveno u odnosu na muslimansko stanovništvo.

Nakon što je Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH donio odluku o zabrani negiranja genocida u Srebrenici, Milorad Dodik i njegova stranka su u potpunosti blokirali rad Predsjedništva BiH, Parlamenta i Vlade. 

Nakon blokade koja traje mjesecima sada najavljuje da će svojim djelovanjem ukinuti Oružane snage BiH, osnovati svoju obavještajnu službu, te zabraniti rad državne policije na području Republike Srpske.


Uplitanje Srbije i Hrvatske

Iza svake krize u Bosni i Hercegovini se krije namjera da se skrene pažnja sa kriminala u koji su uključeni najviši politički dužnosnici. Ovaj put je kriza tolika da prijeti da ugrozi mir.

Ovu kriznu situaciju prati uplitanje najviših dužnosnika susjednih država Srbije i Hrvatske, koji na redovnoj osnovi koriste zapaljivu retoriku u znak podrške podjelama i destabilizaciji Bosne i Hercegovine. 

Dužnosnici iz Hrvatske i Srbije sebe promoviraju kao predstavnike Srba ili Hrvata u Bosni i Hercegovini, tako podrivajući suverenitet naše države. O tome ste mogli izgraditi sliku i kroz nedavne diskusije i prijedloge u Evropskom parlamentu kada se raspravljalo o Bosni i Hercegovini. Sve ovo čine uz podršku domaćih političkih subjekata sa kojim dijele ideološke i interesne poveznice.


Upotrijebiti sva politička sredstva

Ovim putem tražim od Vas da upotrijebite sva politička sredstva kojim raspolažete kako biste nam pomogli, prije svega da sačuvamo mir, ali i zajednički se suprotstavimo politikama podjela i sukoba. 

Tražimo od vas da ohrabrite i podržite Visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini da primijeni ovlaštenja koja su mu dodijeljena DMS-om i potvrđena Rezolucijom 1144 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Specifične mjere koje trebaju biti poduzete bi trebale uključivati sankcioniranje i smjenu sa funkcija svih političara uključenih u podrivanje suvereniteta Bosne i Hercegovine i svih onih koji promiču segregaciju, diskriminaciju i rasnu mržnju. Smatramo da su navedene mjere nužan pravac djelovanja kako bi se obnovila stabilnost i zaštitio krhki mir u našoj zemlji.


Reforme Ustava i Izbornog zakona

Također, tražim da poduzmete sve raspoložive mjere kako bi se podržale ustavne reforme i reforme izbornog zakonodavstva kojim bi se stalo ukraj široko rasprostranjenim izbornim prevarama i sistemskoj diskriminaciji punom implementacijom brojnih presuda Evropskog suda za ljudska prava, kojima je trenutni izborni sistem proglašen diskriminatornim - navodi se u pismu predsjednika SDP BiH Nermina Nikšića.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.