AMERIČKI SENAT

Danas će se znati hoće li Majkl Marfi zvanično postati ambasador SAD u BiH

On je u svom obraćanju istakao da se raduje povratku u Sarajevo ako njegova nominacija bude potvrđena

Marfi je Bajdenov prijedlog. Avaz

Piše: H. J. I.

19.10.2021

Predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) odabrao je američkog diplomatu Majkla Marfija (Michael Murphy) za sljedećeg američkog ambasadora u Bosni i Hercegovini. 

On je saslušan 5. oktobra, a za danas je najavljeno glasanje u Senatu. Kao što su i ranije naveli iz Bijele kuće, proces Marfijevog dolaska u našu zemlju je ubrzan. 

Kako je Marfi istakao u svom obraćanju pred Senatom, ako bude potvrđen raduje se povratku u Sarajevo gdje je služio u periodu od 2006. do 2009. godine. 

On je također istakao šest prioriteta među kojima su podržavanje evroatlantske težnje Bosne i Hercegovine, reforma vladavine prava, reforma za poticanje ekonomskog rasta, suprotstavljanje naporima lokalnih i spoljnih aktera, posebno Rusije i Narodne Republike Kine, koje ugrožavaju interese SAD i podrivaju budućnost BiH, podržavanje napora za unaprjeđenje pomirenja konstitutivnih naroda i drugih i rekao je da će se fokusirati na bezbjednost i sigurnost američkih građana, kao i na sigurnost i dobrobit misije Sjedinjenih Država u Sarajevu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.