GRANIČNA POLICIJA BIH

Vican: Od početka godine bilo više od 4.800 pokušaja nezakonitog prelaska granice

Od samog početka migrantske krize u BiH, najveći pritisak migranata evidentiran je na području djelovanja granične policije Zvornik i Višegrad, kazala je Vican

Vican o nezakonitim prelascima i pokušajima prelazaka granica. Avaz

N. Aj. / Srna

20.10.2021

Od početka godine pripadnici Granične policije BiH odvratili su više od 4.800 osoba od pokušaja nezakonitog prelaska granice, a najviše ih je bilo iz Pakistana, Avganistana, Maroka i Bangladeša, rekla je Srni portparolka Granične policije BiH Franka Vican.

Prema njenim riječima, na području koje pokriva Terenska kancelarija "Sjeveroistok – Bijeljina" za devet mjeseci evidentirano je oko 800 migranata koji su zatečeni u nezakonitom prelasku ili u pokušaju nezakonitog prelaska granice BiH.

Ona ističe da je, u skladu sa Sporazumom o pružanju pomoći i operativnoj saradnji u nadzoru granice u Kancelariji granične policije Bijeljina, kao ispomoć angažovan određeni broj pripadnika MUP-a Republike Srpske i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.

Operativne procjene

- Također, Sporazumom sa policijom Brčko distrikta i Ministarstvom unutrašnjih poslova Posavske županije, propisano je angažovanje pripadnika ovih policijskih agencija koje se obavlja kroz zajedničke obilaske/praćenja, a u skladu sa operativnim procjenama i planovima Granične policije BiH - rekla je Vican.

Prema njenim riječima, od samog početka migrantske krize u BiH, najveći pritisak migranata evidentiran je na području djelovanja granične policije Zvornik i Višegrad.

- Granična policija BiH preduzima pojačane mjere nadzora granice radi sprečavanja nezakonitih prelazaka. Mjere obuhvataju i vanredno angažovanje ljudstva, preraspoređivanje ljudstva i tehničkih kapaciteta, angažovanje policijskih službenika drugih policijskih agencija u BiH kao ispomoć Graničnoj policiji BiH, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, Agencije za istrage i zaštitu, MUP-a Republike Srpske, te su skoro svi ljudski i materijalno-tehnički kapaciteti Granične plicije BiH od početka migrantske krize raspoređeni na istočni dio granice - rekla je Vican.

Razmjenjivanje iskustava

Migranti su do sada nezakonito pokušavali preći granicu samostalno ili uz pomoć krijumčara i organizovanih kriminalnih grupa za krijumčarenje migranata.

Vican kaže da su migranti dobro uvezani u komunikaciji s drugim migrantima, razmjenjuju iskustva, mape, daju upute za rute kretanja i druge informacije radi odabira najlakše rute kroz zemlje tranzita do zemalja EU.

- Migranti se obično kreću u manjim grupama, te sporednim putnim komunikacijama nezakonito pokušavaju da uđu u BiH slobodnim pješačkim kretanjem preko granice, najčešće neposredno uz granične prelaze i zaobilazeći ih, prebacivanjem plovilima ili gazeći preko rijeke Drine, skrivanjem u tovarnom prostoru teretnih vozila, te na druge načine - navela je za Srnu Franka Vican.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.