OGLASIO SE NA FACEBOOKU

Magnifico gleda i ne vjeruje: Dodik pjesmu iz 2010. predstavio kao staru ratnu

Magnifico nije ništa komentarisao riječima, već je samo snimku pripisao: “Svakim danom sve više napredujem”

A. Ka.

Magnifico: “Svakim danom sve više napredujem”

Foto: Facebook


Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik doveo je u ponedjeljak u prostorije Predsjedništva BiH harmonikaša i u društvu nekoliko ljudi otpjevao, između ostalih i pjesmu „Pukni zoro“.

U izjavi je nakon toga rekao da je to pjesma koju su srpski vojnici pjevali tokom Prvog svjetskog rata u bitkama na Kajmakčalanu. Njegove izjave nisu tačne, jer je pjesmu napisao slovenački muzičar Magnifico i to za film „Montevideo, Bog te video“. Muzičar se oglasio na Facebooku na način da je pogledao Dodikov snimak, bez da bi rekao ijednu riječ.

Divna pjesma

- Pjevao sam pjesmu Pukni zoro. To je divna pjesma koju su prvi put u teškim borbama otpjevali srpski vojnici na Kajmakčalanu, u kojoj su se borili za povratak na teritoriju Srbije. To je lijepa pjesma, nikoga ne vrijeđa i govori o vojnicima koji se vraćaju iz rata a ne vojnicima koji idu u rat - rekao je u izjavi Dodik.

Korisnici društvene mreže Twitter upozorili su da pjesma ne seže tako daleko u historiju. Autor pjesme je slovenački muzičar Robert Pešut – Magnifico, koji je napisao Pukni zoro za film Montevideo, Bog te video. Pjesma je također objavljena na muzičarevom službenom YouTube kanalu, gdje je kao autor teksta i melodije potpisan kantautor Magnifico.

Slovenski muzičar već je odgovorio na Dodikove navode na Facebooku, gdje je objavio video kako gleda Dodikove izjave. Magnifico nije ništa komentarisao riječima, već je samo snimku pripisao: “Svakim danom sve više napredujem”.

Doveo harmonikaša

Dodik je u ponedjeljak doveo harmonikaša u svoj ured u prostorijama Predsjedništva Bosne i Hercegovine i glasno pjevao u društvu nekoliko ljudi, uključujući pjesmu Srpkinja je mene majka rodila. Snimke druženja je stranka SNSD objavila na Twitteru. Dodik je još prošle sedmice najavio da će prirediti zabavu, dodajući da će nastaviti sa blokadom rada bosanskohercegovačkih institucija.

Hrvatski član predsjedništva Željko Komšić komentarisao je da se Dodik osramotio tim činom.

- Lako je glumiti budalu, ali posljedice mogu biti i teške - rekao je i dodao, između ostalog, da je harmonikaš zaista nepotrebna provokacija.

Također su i predstavnici opozicionih stranaka u RS upozorili da je to sramotan čin. Nakon objavljivanja snimaka, rekli su da se srame onoga ko predstavlja srpski narod u Predsjedništvu BiH.

NA VRH

Podijeli članak na