SAOPĆENJE

Sindikat Agencije za lijekove BiH: Direktno se ugrožava kontrola kvaliteta lijekova, njihova sigurnost i efikasnost

Isto tako direktno je ugrožena egzistencija uposlenih i njihovi porodica, stoji u saopćenju

A. Ka.

Direktno se ugrožava kontrola kvaliteta lijekova

Foto: Ilustracija


Sjednica Narodne skupštine RS, na kojoj je najavljeno donošenje Zakona o lijekovima RS, po hitnom postupku, održat će se sutra.

Iz Sindikata Agencije za lijekove BiH oglasili su se saopćenjem:

- Obavještavam javnost, naše pacijente, a pogotovo politike i stranke iz Federacije BiH, da ne sjede skrštenih ruku, a posebno apel strankama u vlasti na nivou VM, koje imaju svoje predstavnike u Agenciji za lijekove BiH, da ne budu zatečeni novonastalom situacijom. Postoje pravni mehanizmi gdje se može reagovati kroz Stručno vijeće, Agencije za lijekove BiH, ministarstvo civilnih poslova.

Ovdje treba, odmah reagovati kako, politika zna, struku nije niko uvažavo i dolazi u pitanje – saopćeno je.

U saopćenju se navodi da su „uposlenici sa pravom zabrinuti, pogotovo Kontrolni laboratorij Agencije, sa sjedištem u Sarajevu, oko kojeg se najviše vodi neistina da li postoji, da li je certificiran“.

- Posjeduje certifikat ISO 17025, član OMCL - a, član EDQM, gdje direktno učestvuje u Vijeću Evrope po pitanju kvaliteta i kontrole lijeka. Izgleda da nije dovoljno što ima sve atribute evropske laboratorije, očito nekome smeta i direktno se ugrožava kontrola kvaliteta lijekova, njihova sigurnost i efikasnost! Isto tako direktno je ugrožena egzistencija uposlenih i njihovi porodica. Sigurno će biti poremećeno tržište snabdijevanjem lijekovima i medicinskim sredstvima, na cijeloj teritoriji BiH, a pandemija koronavirusa traje! – stoji u saopćenju.

NA VRH

Podijeli članak na