NAŠA TEMA

Pandemija anksioznosti i depresije: Raste upotreba antidepresiva

Socijalna izolacija uzrokovana pandemijom COVID-19 uzela je danak kada je u pitanju mentalno zdravlje građana

Psihološke posljedice pandemije koronavirusa ostavile dubok trag. Avaz

Piše: A. Saračević

21.10.2021

Socijalna izolacija, u kombinaciji s atmosferom konstantnog straha i strepnje koje je prouzrokovala pandemija COVID-19, uzeli su danak kada je u pitanju mentalno zdravlje građana. Godina zabrana, dezinformacija i teorija zavjere, ekonomske neizvjesnosti i strepnje za budućnost dovela je do nove pandemije - depresivnosti i anksioznosti.


Nogo: Stvaraju toleranciju. Avaz

Sedativi su gori

Broj slučajeva anksioznih i depresivnih poremećaja nesumnjivo je porastao među bh. stanovništvom, a time i upotreba antidepresiva i anksiolitika, lijekova za smirenje.

- U 2020. u odnosu na godinu godinu došlo je do povećanja upotrebe ovih vrsta lijekova za 2,96 posto, a u 2021. godini u odnosu na 2020., ovo povećanje bilo je za 2,61 posto - kazali su nam iz JU „Apoteke Sarajevo“.

Neuropsihijatar Slobodan Nogo ističe da, za razliku od antidepresiva, lijekovi za smirenje, sedativi mogu izazvati određene poteškoće.

- Lijekovi za smirenje nakon određenog vremena stvaraju toleranciju. Znači, povećava se količina lijeka koja pomaže i djeluje, a ujedno dovodi i do zavisnosti. Ta zavisnost je takva da pacijent ne smije ostati bez tih lijekova. Mora ih uvijek imati kod sebe, da su mu dostupni - pojasnio je Nogo.

Mustafić: Imala napade. Avaz

Tjeskoba i izopćenost

Azra Mustafić Popara, majka dvoje male djece, podijelila je s nama svoju priču. Nakon što je saznala da je pozitivna na COVID-19 testu doživjela je veliki šok. Iako nije imala težu kliničku sliku, bolest se itekako odrazila na njeno mentalno zdravlje.

- Najteže mi je bilo objasniti dječaku od četiri godine da se ne smijemo družiti ni s kim. To mi je stvaralo tjeskobu, osjećaj izopćenosti. Bila je zima, a ja po cijeli dan sama s dvoje djece. Hvatala me panika. Imala sam anksiozne epizode. Strah je nerijetko bivao neracionalan jer najgori scenarij je meni bio jedini. Pričala sam sa suprugom, svojom majkom… Pomogli su mi da prebrodim kritični period - povjerila nam se Mustafić.

Kako se uzima terapija

Od bolesnika kojima su propisani antidepresivi samo njih 50 posto uzima lijek na propisani način. Stepen pridržavanja propisane terapije nizak je, zbog čega se ne može ostvariti željeno djelovanje.

- Antidepresivi se isključe nakon nekog vremena, kada se ljudima stanje popravi. No, ljudima uvijek ostane navika da „po potrebi“ uzmu neke anksiolitike - istakao je Nogo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.