AFERA RESPIRATORI

Edita Kalajdžić potvrdila: Seb. zove - odnosi se na profesoricu Sebiju Izetbegović

Tužilac Džermin Pašić smatra da se u ovom predmetu treba spominjati ime Sebije Izetbegović jer se, kako je rekao, radi o političkoj korupciji i utjecaju trećih osoba

B. C.

Edita Kalajdžić i Sebija Izetbegović

Foto: Avaz


Suđenje Fadilu Novaliću i ostalima, optuženima za nabavku stotinu respiratora u vrijednosti 10,5 miliona KM, nastavljeno je danas saslušanjem Edite Kalajdžić, sekretara Vlade Federacije BiH.

Kalajdžić je na ročištu potvrdila da se u viber grupi GENSEK, u kojoj se obavljala komunikacija između premijera FBiH i njegovih uposlenika, skraćenica Seb.zove odnosi na profesoricu Sebiju Izetbegović, direktoricu KCUS-a.

Moramo Solaku dati krila

Ona je općeno objasnila koji su njeni zadaci na radnom mjestu. Između ostalog, kazala je da je sve ponude koje su stizale na Ured premijera FBiH za nabavku medicinske opreme i sredstava proslijeđivala Federalnoj upravi CZ i Zavodu za javno zdravstvo FBiH.

Prije nego što će biti izmijenjen Federalni štab CZ, Kalajdžić je dobila Viber poruku "Sebija: Solak će morati uzeti vlast. Respiratori i testovi moraju umiriti stanovništvo. Ovo se zamahuje". Kalajdžić je na to odgovorila: "Do ujutro u 9 sati zovite Solaka, Pehara, Čerkeza, Jelku. Moramo mi preuzeti, Solaku dati krila. Moramo hitno reagirati".

Predočena je i komunikacija Edite Kalajdžić sa Fadilom Novalićem od 18. marta 2020. godine. Ona je tada pisala premijeru: "Šefe, čujte se vi direktno sa Sebijom oko cijene respiratora".

Kalajdžić je danas za ovu komunikaciju pojasnila da su im se u ured javljale mnoge mikrokreditne organizacije da im pomognu da saznaju cijene respiratora.

Dokazati navode

Odbrane su reagirale i tražile da tužilac Džermin Pašić prestane s insistiranjem da se objasni ko je Sebija, jer smatraju da ne treba pominjati ime Sebije Izetbegović u ovom predmetu. Tužilac Pašić odgovorio je da je on insistirao na tome jer se u ovom predmetu radi o političkoj korupciji i utjecaju trećih osoba. 

Ipak, sutkinja Džemila Begović je kazala kako nema potrebe da se spominju treće osobe, a da tužilac kroz dokaze treba dokazati svoje navode.

Kalajdžić je kazala da ona parafira sve odluke Vlade Federacije BiH. 

Na pitanje tužioca Pašića  da li su svi ministri znali da se radi o nabavci resporatora ACM812A, Kalajdžić je odgovorila:

- Ako piše na odluci onda su znali, ako ne piše nisu znali. 

Više o temi Edita Kalajdžić

KOMENTAR PETKOM
Sebijina i Alisina amnezija
NA VRH

Podijeli članak na