PODRŠKA SAD I EU

Blinken i Borelj: Čvrsta podrška teritorijalnom integritetu BiH, pozivamo zvaničnike da poštuju državne institucije

Imamo ozbiljnu zabrinutost zbog sve veće podjele retorike u Bosni i Hercegovini, navode

Fu. M.

Blinken i Borelj

Foto: Agencije


Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) i šef vanjske i sigurnosne politike Evropske unije Žozep Borelj (Josep Borrell) u zajedničkom saopćenju dali su čvrstu podršku teritorijalnom integritetu naše zemlje.

Nakon nedavnog sastanka visokog predstavnika EU i američkog državnog sekretara prošle sedmice Vašingtonu   EU i Sjedinjene Države dogovorile su se da će dodatno ojačati svoj zajednički angažman na zapadnom Balkanu u podršci napretku regije na njezinom evropskom putu.

- Ističemo našu punu podršku procesu proširenja EU. Pristupanje EU, koji je prioritet za cijeli zapadni Balkan, pomaže konsolidaciji demokratskih institucija, zaštiti temeljnih prava i unaprjeđenju vladavine prava. Ova regija pripada Evropskoj uniji. Bliža integracija povećat će stabilnost i pridonijeti prosperitetu ljudi u regiji. U tom kontekstu naglašavamo da bi pristupni pregovori s Albanijom i Sjevernom Makedonijom trebali započeti bez odlaganja.

Retorika u BiH

Evropska unija i Sjedinjene Države ujedinjene su u čvrstoj podršci teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, kao i u zajedničkom radu na promicanju izborne i ustavne reforme i održavanju funkcionalnosti njenih državnih institucija.

Imamo ozbiljnu zabrinutost zbog sve veće podjele retorike u Bosni i Hercegovini. Pozivamo sve strane da poštuju i štite državne institucije, nastave konstruktivan dijalog i poduzmu korake za napredak na putu integracije u EU - uključujući i relevantne reforme. EU i Sjedinjene Države spremne su olakšati ove korake - navode u pismu.

O Kosovu i Crnoj Gori

- Naglašavamo važnost dijaloga uz posredovanje EU, koji je ključni mehanizam za rješavanje sveobuhvatne normalizacije odnosa između Srbije i Kosova. 

Nakon posljednjih sedmica napetosti na sjeveru Kosova, potičemo obje strane da se uključe u kontinuiranu i održivu deeskalaciju i izbjegnu radnje koje ugrožavaju stabilnost. Pozdravljamo i podržavamo angažman Kosova u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala i ponavljamo da je nasilje nad civilima, novinarima, policijom ili drugim vlastima neprihvatljivo.

Pozivamo sve političke snage u Crnoj Gori da rade zajedno na očuvanju strateške orijentacije koja odražava želju građana Crne Gore da postignu reforme neophodne kako bi njihove nade u budućnost EU postale stvarnost - navode u zajedničkom pismu. 

Više o temi Antony Blinken

AMERIČKI DRŽAVNI SEKRETAR
Blinken: Vašington će ponovo otvoriti konzulat u Jerusalemu
NA VRH

Podijeli članak na