PREDSTAVNIK MVP BIH

Josip Brkić sudjelovao na seminaru u Beču “Kako Europa funkcionira”

Evropska budućnost i perspektiva zemalja zapadnog Balkana od strateškog značaja kako za svaku zemlju ponaosob tako i za regiju i šire, rekao je Brkić

L. M.

Sa seminara u Beču

Foto: MVP BIH


Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sudjelovao je danas na Seminaru „Kako Europa funkcionira: perspektiva iz prve ruke o institucijama EU”, koji je održan u organizaciji Robert Schuman Instituta u Beču.

Zamjenik Brkić obratio se sudionicima seminara na temu „EU integracije i regionalna suradnja, dimenzija sigurnosne integracije”.

Strateški značaj

Tom prigodom naglasio je kako je europska budućnost i perspektiva zemalja zapadnog Balkana od strateškog značaja kako za svaku zemlju ponaosob tako i za regiju i šire, ali isto tako da proces daljnjeg proširenja uvelike ovisi od trenutnih izazova unutar Europske unije i aktualne politike samog procesa proširenja unutar članica Europske unije. Poseban dio izlaganja zamjenik Brkić je posvetio reformskim procesima u Bosni i Hercegovini. Ključni poticaj i važna referentna točka u svim aktivnostima relevantnih institucija Bosne i Hercegovine u tom procesu, te cilj koji bezrezervno podržavaju žitelji BiH, je članstvo u EU.

- Stavljanje pitanja proširenja kao antiteze dubljoj integraciji, koheziji i napretku Evropske unije u suprotnosti je sa samom prirodom onoga što predstavlja europski projekt - kontinentalni mir, stabilnost i prosperitet, pa iz tih razloga proces ne može, a da ne uključi, što je prije moguće zemlje zapadnog Balkana - rekao je Brkić.

Evropska perspektiva

Ponovio je da naša europska perspektiva mora ostati opipljiva i vjerodostojna, a mi, koji smo u srcu Europe, moramo postati što prije članice EU. Izrazio je uvjerenje da je integracija zapadnog Balkana u EU prilika za koheziju, stabilnost i prosperitet u široj regiji. Poručio je da će Bosna i Hercegovina i dalje biti konstruktivan partner svim našim susjedima, posvećen promicanju mira, stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta u regiji, kao i jačanju regionalne suradnje i izgradnji povjerenja u regiji, a sve u okviru svog strateškog vanjskopolitičkog cilja - punopravnog članstva u EU.

Izrazio je uvjerenje da će naš fokus ostati na jačanju sigurnosnog i migracijskog angažmana, što podrazumijeva jačanje zajedničkih aktivnosti u borbi protiv terorizma i sprječavanju radikalizacije i nasilnog ekstremizma, sukladno protuterorističkom inicijativom zapadnog Balkana, jačanjem operativne suradnje u borbi protiv međunarodnog organiziranog kriminala. Pozdravio je nedavne zaključke Vijeća za vanjske poslove EU u kojima se podržava nastavak Misije EUFOR-ALTHEA u BiH te naglasio važnost uloge tih snaga. Na kraju obraćanja, zamjenik Brkić je zaključio da Bosna i Hercegovina ostaje predana stvaranju sigurnog i stabilnog međunarodnog mira i sigurnosnog okruženja.

U okviru programa seminara zamjenik Brkić održao je sastanak sa Lucasom Mendlom, austrijskim članom Europskog parlamenta i sastanak sa skupinom intelektualaca bivših i sadašnjih visokih dužnosnika Republike Austrije. Tema razgovora bila je aktualna politička situacija, prilike i odnosi u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH.

NA VRH

Podijeli članak na