NA DANAŠNJI DAN

Jedinice JNA napustile Sloveniju na osnovu odluke Predsjedništva SFR Jugoslavije

U Sarajevu je 2004. umro Velimir Milošević, dječiji pjesnik i nekadašnja zvijezda Jutarnjeg programa Radio Sarajeva

Jedinice JNA napustile Sloveniju. Arhiv

N. Aj.

21.10.2021

Danas je četvrtak, 21. oktobar, 294. dan 2021. godine. Do kraja godine ima 71 dan.

1422. Umro francuski kralj Charles VI, koji je vladao 42 godine. Tokom njegove vladavine Englezi su, predvođeni kraljem Henrijem V, 1415. nanijeli težak poraz francuskim trupama u bici kod Azenkura i osvojili sjevernu Francusku s Parizom.

1772. Rođen engleski pisac i mislilac Samjuel Tejlor Kolridž (Samuel Taylor Coleridge). Postavio je filozofske i teorijske osnove engleskog romantizma.

1805. U Bici kod Trafalgara Britanci pod Horatiom Nelsonom porazili francusko-špansku flotu a da nisu izgubili nijedan brod. Nelson je smrtno ranjen. Pobjeda je Engleskoj obezbijedila prevlast na moru za cijeli naredni vijek.

1833. Rođen švedski industrijalac i pronalazač Alfred Bernhard Nobel. Pronalaskom dinamita 1867. stekao je veliko bogatstvo, čiji je dio zavještao fondu za nagrade za dostignuća u fizici, medicini, književnosti i zalaganju za mir.

Tomas Edison. Agencije

1879. Tomas Edison (Thomas) izvršio je u laboratoriji u Nju Džersiju probu svog najnovijeg izuma sijalice sa grafitnim nitima. Sijalica je svijetlila čitavih 13 sati.

1917. Rođen američki trubač, pjevač, kompozitor i šef orkestra Džon Dizi Džilspi (John Dizzy Gillespie), jedan od najboljih trubača i improvizatora u historiji džeza. Imao je presudnu ulogu u stvaranju bi-bap muzike.

1941. Nijemci u Kragujevcu u Drugom svjetskom ratu strijeljali više od 7.000 civila, među kojima i učenike kragujevačke gimnazije.

1944. Američke trupe zauzele Aachen, prvi veći njemački grad koji su u Drugom svjetskom ratu osvojili saveznici.

1950. Kineske trupe počele okupaciju Tibeta.

1969. Vili Brandt (Willy) formirao koalicionu vladu socijaldemokrata i liberala i postao prvi socijaldemokratski kancelar zapadne Njemačke. Vodio je politiku popuštanja zategnutosti u svijetu, posebno u odnosima s istočnoevropskim zemljama.

Džin Luis Keroc. Agencije

1969. Umro američki pisac Džin Luis Keroc (Jean Louis Kerouac), poznat kao Džek Keroc (Jack Kerouac), najpoznatiji romansijer bitničkog pokreta pedesetih godina 20. vijeka.

1984. Umro francuski filmski režiser Fransoi Trafat (Francois Truffaut), jedan od tvoraca novog talasa francuskog filma.

1986. SAD naredile pedeset petorici sovjetskih diplomata da napuste zemlju do 1. novembra kao odgovor na protjerivanje petorice američkih diplomata iz Moskve.

1990. U Bejrutu je, zajedno sa članovima porodice, ubijen vođa libanske Nacionalne liberalne partije i jedan od lidera kršćanske zajednice u Libanu Deni Čamon (Dany Chamoun).

1991. Na osnovu odluke Predsjedništva SFR Jugoslavije jedinice JNA napustile Sloveniju.

Širli Horn. Agencije

2001. Jugoslovenski general u penziji Pavle Strugar dobrovoljno se predao Međunarodnom sudu za ratne zločine u Haagu, pred kojim je optužen za kršenje zakona i običaja rata na području Dubrovnika 1991. Bio je prvi oficir bivše Jugoslovenske narodne armije koji se dobrovoljno predao ovom sudu i osuđen je na osam godina zatvora.

2004. U Sarajevu je 2004. umro Velimir Milošević, dječiji pjesnik i nekadašnja zvijezda Jutarnjeg programa Radio Sarajeva. Jedan je od organizatora međunarodne književne manifestacije Sarajevski dani poezije 1962. godine

2005. Umrla Širli Horn (Shirley), džez-pjevačica i dobitnica nagrade Gremi, poznata po svojim intimnim, šapućućim vokalima i virtuoznom sviranju na klaviru.

2011. U Firenci umro Antonio Kases (Cassese), italijanski pravnik, specijalista za međunarodno javno pravo. Bio je prvi predsjednik Krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju od 1993. do 1997. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.