STANJE NA PUTEVIMA

Vozači, oprez: Povećan broj nesreća zbog srneće divljači koja prelazi ceste

Zakonska odredba o obaveznom posjedovanju zimske opreme na putevima u Bosni i Hercegovini stupa na snagu 1. novembra

N. Aj.

Iz BIHAMK-a mole vozače da budu oprezni zbog povećanog broja srneće divljači

Foto: Ilustracija


Ponovo su na snazi noćne obustave saobraćaja u tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica). Obustave će trajati nekoliko noći, u vremenu od 23 sata do 4.30 sati. Tokom dana, kroz tunel se saobraća naizmjenično-jednom trakom.

- Zbog asfalterskih radova, danas će u vremenu od 7 do 18 sati za saobraćaj bit zatvorena dionica regionalnog puta R-445 Kakanj-Visoko (od BP „Mušinbegović“ do skretanja za „Asfaltgradnja“). Danas i sutra u vremenu od 8 do 18 sati, zbog sanacionih radova, bit će obustavljen saobraćaj na regionalnom putu Jezero-Šipovo. Za vrijeme obustave vozila će se preusmjeriti na putni pravac Šipovo-Baraći-Mrkonjić Grad - saopćeno je iz BIHAMK-a.

Izmjene saobraćaja

Navode da, zbog izvođenja neophodnih radova na autoputu A-1, na dionicama Kakanj-Visoko (most u naselju Dobrinje) i Podlugovi-Sarajevo sjever, saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova.

- Na putu Tuzla-Kalesija (zbog radova u tunelu Čaklovići), saobraćaj se obustavlja od 22 do 6 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava. Usporeno, zbog radova, saobraća se na putnim pravcima: Donji Vakuf-Jajce (Skela), Nemila-Žepče (Donja Golubinja), Grude-Ljubuški (na izlazu iz Gruda), Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica) i Gračanica-Srnice Donje - saopćeno je iz BIHAMK-a.

Granični prijelazi

Na graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Iz BIHAMK-a imaju poseban apel za vozače:

- Tokom oktobra i novembra povećan je broj srneće divljači koja prelazi ceste usljed formiranja zimskih krda u jutarnjim i večernjim satima, zbog čega dolazi do povećanog broja saobraćajnih nezgoda. Molimo vozače da budu oprezni - navodi se u saopćenju.

Također, podsjećaju da zakonska odredba o obaveznom posjedovanju zimske opreme na putevima u Bosni i Hercegovini stupa na snagu 1. novembra.
NA VRH

Podijeli članak na