AVAZ SAZNAJE

SIPA ponovo pretresa Prcićev univerzitet u Tuzli, napadnut svjedok

Denis Prcić je prije dva mjeseca hapšen zbog osnovane sumnje da je izdao krivotvorenu diplomu Osmanu Mehmedagiću Osmici

Prcić: Prevara s diplomama. Avaz

Piše: M. Aščić

21.10.2021

Pripadnici SIPA-a jutros su po nalogu Općinskog suda i Tužilaštva KS, započeli pretres Američkog univerzitata BiH čije je sjedište u Tuzli, saznaje portal "Avaza". 

Vlasnik Američkog univerzitata je Denis Prcić, koji je prije dva mjeseca hapšen zbog osnovane sumnje da je izdao krivotvorenu diplomu Osmanu Mehmedagiću Osmici direktoru Obavještajne sigurnosne agencije BiH (OSA). 

SIPA postupa po novoj prijavi koja se odnosi na prevare i krivotvorenje dokumenata studenata ove obrazovne institucije. Radi se o postojanju osnova sumnje da su direktor Američkog univerziteta i druga lica počinila krivična djela „Prevara“, „Posebni slučajevi krivotvorenja isprava“, „Porezna utaja“ i „Pranje novca“.

Denis Prcić, podsjećamo, sumnjiči se za krivična djela pomoć počiniocu nakon izvršenog krivičnog djela, zloupotreba položaja ili ovlaštenja i krivotvorenje službene isprave, a u vezi izdavanje diplome AU u BiH direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću koji je jedan od osumnjičenih u ovom predmetu, koji je također bio hapšen po naredbi Tužilaštva.

Međutim, Prciću su i dalje na snazi ostale mjere zabrane,  to je zabrana sastanjanja sa svjedocima, zabrana posjećivanja određenih mjesta i zabrana obavljanja određenih djelatnosti, te zabrana putovanja.

Ali, kako saznajemo, on je prije nekoliko dana prekršio jednu od mjera zabrane, jer je napao svjedoka u trgovačkom centru u Sarajevu. Radi se o osobi inicijala K.K. Kasnije je to predstavio kao napad na vlastitu sigurnost, iako su kamere snimile šta se tačno desilo.

Policija na terenu. Avaz

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH je proširilo istragu na više osoba jer postoji visok stepen osnovane sumnje da su krivotvorene i druge diplome Američkog univerziteta u BiH, a kojima se koriste zaposleni u institucijama BiH.

Prema informacijama „Avaza“, jedna od krivotvorenih diploma identificirana je kao diploma Američke škole za državnu upravu, koja je u posjedu Amine Pekić, inače sestre bliskog Mehmedagićevog saradnika Muhameda Pekića.

Ona je prošle sedmice u Tužilaštvu BiH, dala iskaz, u svojstvu osumnjičene osobe, što potvrđuju i fotografije s lica mjesta. Pekić je iskaz dala u prisustvu advokatice Jesenke Rešidović.

Tužilaštvo je došlo do podataka da u personalnom dosjeu Pekić nema dokaza o diplomiranju, ali su Bisera Turković i Ministarstvo vanjskih poslova, na čijem je čelu odbijali Tužilaštvu proslijediti tražene podatke.

Njena krivotvorena diploma pronađena je u njenom stanu na Čengić Vili.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.