SJEĆANJE

Obilježavanje godišnjice osnivanja Petog korpusa Armije RBiH

Komanda korpusa nalazila se u Bihaću, a zona odgovornosti obuhvatala je tadašnju slobodnu teritoriju Bihaćkog okruga

Delegacije položile cvijeće. Fena

Fena

21.10.2021

Nekadašnji pripadnici, članovi porodica poginulih i nestalih boraca, kao i svi građani Unsko-sanskog kantona (USK), danas obilježavaju 29. godišnjicu osnivanja Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

- Spomen na Peti korpus ne gajimo samo mi u Krajini, nego i ljudi širom Bosne i Hercegovine. Svjesni smo da je oslobađanjem i uspjesima u operaciji 'Sana 95' ubrzan proces završetka rata, odnosno u značajnoj mjeri povećana mogućnost opstanka Bosne i Hercegovine - riječi su ratnog komandanta u Petom armijskom korpusu Amira Avdića.

Godišnjica se obilježava obilaskom gradskih mezarja i groblja, te spomen - obilježja u svim općinama i gradovima kantona, obilaskom kasarne "Adil Bešić" u Bihaću, te svečanom akademijom u Sanskom Mostu.

- Ponosni smo na časnu i herojsku borbu Petog armijskog korpusa. Bilo bi dobro i sa naučnog aspekta malo više govoriti o značaju onog što je uradio naš korpus, odnosno o značaju očuvanja Bihaćkog okruga za ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine - kazao je još jedan ratni komandant u Petom korpusu Sead Jusić.

Komanda korpusa nalazila se u Bihaću, a zona odgovornosti obuhvatala je tadašnju slobodnu teritoriju Bihaćkog okruga. Imao je 618 oficira, 829 podoficira i skoro 9.000 vojnika. Predvođen generalom Atifom Dudakovićem u operaciji 'Sana 95' porazio je neprijateljske snage i oslobodio Veliku Kladušu, Bosansku Krupu, Bosanski Petrovac, Ključ i Sanski Most.

Dvojica pripadnika Petog korpusa ARBiH Adil Bešić i Izet Nanić posthumno su odlikovani najvišim armijskim odlikovanjem Ordenom heroja oslobodilačkog rata. Tri brigade su kraj ratnih dejstava dočekale sa počasnim nazivom slavne (501., 503., i 511.), a dvije kao viteške - 502. bihaćka i 505. bužimska brigada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.