SASTANAK S CIKOTIĆEM

Švicarska ministrica Keler-Šuter u posjeti Sarajevu: Pojačati napore u upravljanju migracijama

Uloga BiH je vrlo bitna kada govorimo o sprečavanju ilegalne migracije, rekla je ministrica Keler-Šuter

Sastali se Keler-Šuter i Cikotić. Fena

N. Aj. / Fena

21.10.2021

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić razgovarao je danas u Sarajevu s ministricom pravde i policije Švicarske Karin Keler Šuter (Keller-Sutter) o jačanju bilateralne saradnje između dvije države, s posebnim naglaskom na pitanje migracija.

Ministar Cikotić je nakon sastanka izjavio novinarima da su razgovarali o migracijama, te da se ministrici Keler zahvalio na jednoj od posljednjih aktivnosti, a to je podrška švicarske vlade rješavanju nekih praktičnih pitanja opremanja kampa "Lipa", koja su se pojavila usljed složenih mehanizama primjene Zakona o javnim nabavkama.

Po njegovim riječima, to je jedan od najsvježijih primjera o tome koliko Švicarska vrlo aktivno i vrlo konkretno prati potrebe BiH i pokazuje spremnost da sarađuje na najbolji praktično mogući način.

Dobra saradnja

- Razgovarali smo i o nekim sadržajima novih poglavlja, ili novih mehanizama saradnje. Vjerujem da ta saradnja koja se dešava bilateralno proizvodi multilateralne efekte, proizvodi efekte na regionalnu i međunarodnu saradnju - kazao je ministar Cikotić, dodajući da je vrlo zahvalan svojoj kolegici za sve što ona, njeno ministarstvo i švicarska vlada rade za dobru saradnju sa BiH.

Ministrica pravde i policije Švicarske Karin Keler Šuter je kazala da su tokom razgovora oboje naglasili vrlo privilegovan i jako dobar odnos između BiH i Švicarske, posebno po pitanju saradnje u oblasti migracija i policije.

- BiH je važna tranzitna zemlja. Uloga BiH je vrlo bitna kada govorimo o sprečavanju ilegalne migracije. Švicarska vrlo cijeni rad BiH u ovoj oblasti i također cijenimo napore Ministarstva sigurnosti BiH - kazala je ministrica Keler Šuter.

Istaknula je da su se ministar Cikotić i ona u potpunosti složili da je sigurnost pitanje na kojem se radi zajednički, da je to jedan zajednički zadatak u interesu naših populacija.

- Švicarska će i dalje podržavati ove napore, a to uključuje i prihvatni centar "Lipa", posebno kada govorimo o električnoj energiji i grijanju, s obzirom na to da dolazi uskoro i period zime i to jako važno, ali i zadovoljenje određenih potreba koje se tiču podrške upravljanja migracijama - navela je ministrica.

Kamp "Lipa"

Kaže da su se složili da žele nastaviti saradnju i pojačati napore po pitanju upravljanja migracijama, ali isto tako i u vezi sa granicom, registracijom, povratkom i također borbom protiv organiziranog kriminala.

Ministar Cikotić je, odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi sa stanjem u kampu "Lipa", kazao da ne očekuju da će se ponoviti scenario od prošle godine, zato što su prije dva mjeseca završili u potpunosti kamp "Lipa", osim što nisu osigurali snabdijevanje strujom iz gradske mreže.

- Nekoliko je tendera zbog žalbi, procedura koje Zakon o javnim nabavkama dozvoljava, bilo zaustavljeno. Švicarska vlada je ušla i osigurala novac da se taj postupak provede bez primjene odredbi zakona BiH, što će biti završeno za nekoliko dana - naveo je Cikotić.

Dodao je da već imaju agregate za slučaj da struje ne bude iz gradske mreže, međutim cijene da je daleko kvalitetnije rješenje napajanja strujom iz dalekovoda koji se već postavlja i već su kilometri dalekovoda napravljeni.

- Ne očekujemo ponavljanje prošlogodišnjeg scenarija ni na kakav način – zaključio je Cikotić.        

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.