LIDER PDP-A

Borenović: Dodik selektivno zaboravlja dogovore koje je napravio u svojoj neraskidivoj vezi sa SDA

Kako Dodiku sada ne smeta Regulatorna agencija za komunikacije BiH, možda zato što je vodi njegov stranački vojnik, pita Borenović

Branislav Borenović. Arhiv

N. Aj.

21.10.2021

Čini se da Dodik zaboravlja da on čini vlast sa Šefikom Džaferovićem i SDA, da su oni sjedali i dogovarali vlast i zajedničke poteze koje za posljedicu imaju trenutnu situaciju u BiH, pa mu pada na pamet da komentariše jedan sastanak gradonačelnika Bijeljine sa njegovim koalicionim partnerom. Licemjerno i sramno, rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović, saopćeno je iz ove stranke.

Borenović podsjeća da čvrstu BH koaliciju čine upravo SNSD-SDA-HDZ koja se vrlo uspješno dogovara kada je njima to u interesu:

- Zaboravlja da je on sa Džaferovićem i Komšićem napravio konsenzus oko ANP-a, odnosno NATO puta BiH? Da su napravili konsenzus oko imenovanja Vijeća ministara? Zaboravlja da su zajedno imenovali i Podžića i Turković i Tegeltiju i Košarca i podijelili fotelje? Kada je podjela plijena u pitanju, valja mu i SDA i Džaferović - rekao je Borenović.

Partner Izetbegović

Borenović kaže da Dodik selektivno zaboravlja još dogovora koje je napravio u svojoj neraskidivoj vezi sa SDA.

- Kako se mogao dogovoriti sa Džaferovićem i Komšićem da u jednom danu zajedno smijene sedamnaest srpskih diplomata? Kako su se dogovorili da povećaju broj zaposlenih u Predsjedništvu BiH za 20 posto? Kako su se dogovorili da kupuju nova auta? Kako Dodiku sada ne smeta Regulatorna agencija za komunikacije BiH, možda zato što je vodi njegov stranački vojnik - pita Borenović.

Borenović također pita zašto Dodik, koji je sa svojim koalicionim partnerima mogao dogovoriti mnoga politička pitanja, uključujući i navedene smjene Srba i NATO put, nije vraćanje nadležnosti stavio na agendu na sastanku kod Vigemarka u avgustu 2019. godine ili zašto njegov partner Izetbegović tada nije stavio zakon o zabrani veličanja ratnih zločina.

Upirali prst u druge

- Zašto to tada nisu stavili kao uslove za dogovor o Vijeće ministara? Zašto uslov nije bio dogovor oko Ustavnog suda? Ne, stavila se na agendu podjela fotelja, budžeta, privilegije... - kazao je Borenović.

On kaže da je vladajući bh. trojac u svemu ostalom neuspješan i da bi skrenuli pažnju sa toga, uvlače i Republiku Srpsku i BiH u probleme.

- Mi nećemo da trpimo njihovu neuspjehe i nesposobnost da vode ovu zemlju, pa se još usuđuju da upiru prst u druge. Ne damo da zbog njihovih igrarija trpi Republika Srpska i da ide u izolaciju. Naš cilj i interes je da se što prije prevaziđe nametnuti štetni "Inckov zakon", postigne unutrašnji dogovor i da se svi okrenu rješavanju ogromnih životnih problema ljudi u ovoj zemlji - zaključuje Borenović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.