ATINA

Zvizdić: Globalne krize zahtijevaju globalni odgovor

Zvizdić je u obraćanju rekao da virus nije poznavao državne, etničke, regionalne, političke ni bilo koje druge granice, te da je isto i sa zaštitom okoline

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić. Agencije

A. Ka. / Srna

21.10.2021

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić rekao je danas na konferenciji predsjednika parlamenata zemalja članica Vijeća Evrope, da se pandemija koronavirusa može staviti pod kontrolu samo zajedničkim djelovanjem svih zemalja svijeta.

- Globalne krize zahtijevaju globalni odgovor, a tu tezu potvrdila je globalna pandemija koronavirusa - rekao je Zvizdić na dvodnevnoj konferenciji u Atini govoreći o temi "Pravo na okolinu - parlamenti i pravo na zdravu i održivu okolinu“.

Zvizdić je u obraćanju rekao da virus nije poznavao državne, etničke, regionalne, političke ni bilo koje druge granice, te da je isto i sa zaštitom okoline, saopćeno je iz parlamentarne skupštine BiH.

- Štetne emisije ugljen-dioksida koje se proizvode u jednoj zemlji ili u jednom dijelu Evrope mogu imati posljedice po zdravlje ljudi u drugom dijelu Evrope. Zbog toga nam je važan multilateralizam u svijetu. Zbog toga nam je potrebna saradnja. I zbog toga Evropa i svijet ne mogu sebi dozvoliti bilo kakvo zatvaranje i stvaranje barijera, kako onih fizičkih, tako i granica u našim glavama - rekao je Zvizdić.

Sutra, drugi dan konferencije, Zvizdić će govoriti na panelu "Zajednička budućnost svih evropskih građana" na kojem će prisutne predsjednike parlamenata zemalja članica Savjeta Evrope informirati o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, navodi se u saopćenju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.