SARAJEVO

Nelson nakon sastanka sa Turković: SAD pomno prate situaciju, ne treba nasjedati na Dodikove provokacije

Potrebno je ostati miran i udružiti progresivne snage kako bi Bosna i Hercegovina izašla jača i prosperitetnija iz ove krize, istakao je ambasador

Erik Nelson i Bisera Turković. Avaz

H. J. I.

21.10.2021

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković razgovarala je danas sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u BiH Erikom Nelsonom (Eric Nelson), a zaključke sa sastanka je podijelila na svom zvaničnom Facebook profilu. 

Kako ističe, Nelson joj je kazao da ne treba nasjedati na provokacije Milorada Dodika. Dodala je da je ambasador naglasio da SAD pomno prate situaciju te da ne treba nasjedati na provokacije koje bi daljnje destabilizirale zemlju.

- Potrebno je ostati miran i udružiti progresivne snage kako bi Bosna i Hercegovina izašla jača i prosperitetnija iz ove krize - rekao je on.

Tokom razgovora ambasador Nelson je još jednom naglasio da SAD ostaju privržene suverenosti i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine te da su apsolutno neprihvatljivi svi pokušaji rušenja postignutog napretka i reformi.

- Dalji razvoj i jačanje funkcionalnosti institucija BiH na temeljima mira iz Dejtonskog mirovnog sporazuma najbolja su garancija sigurnosti i put ka prosperitetu za sve u BiH - rečeno je to nakon sastanka.

Ambasada SAD-a u Sarajevu se i ranije oglašavala povodom najava Milorada Dodika da će pokrenuti prebacivanje nadležnosti određenih institucija sa države na entitet. Nakon što je Narodna skupština Republike Srpske jučer usvojila Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima koji bi omogućio formiranje entitetske agencije za lijekove, iz ambasade su rekli da SAD neće oklijevati da potegne sankcije.

Objava Bisere Turković na Facebooku. Screenshot

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.