ZADRŽATI HLADNOKRVNOST

Nedžad Ahatović za portal „Avaza“: Dodik se neće zaustaviti, njega treba zaustaviti

On pokušava isprovocirati incident koji bi mu dao opravdanje za sve ovo što je do sada uradio, kaže Ahatović

Ahatović: Dodiku je potreban incident. Avaz

Piše: A. Bajramović

22.10.2021

Sigurnosna situacija može eskalirati u svakom momentu, ako se nasjedne na Dodikove provokacije, kazao je za portal „Avaza“ sigurnosni stručnjak Nedžad Ahatović. On dodaje kako je Dodiku potreban incident i da mu ne treba dozvoliti da ispuni taj cilj.

- On pokušava isprovocirati incident koji bi mu dao opravdanje za sve ovo što je do sada uradio. Zato ne treba u tom pravcu razmišljati. Njegove poteze treba pratiti, situaciju procijeniti na vrijeme i tako se postavljati. Treba zadržati hladnokrvnost, ne treba ishitreno povlačiti poteze – kazao nam je Ahatović.


NATO stoji iza suvereniteta BiH

Na osnovu ozbiljnih izjava sa ozbiljnih adresa on procjenjuje da će međunarodna zajednica reagirati na poteze koje ovih dana vuče Milorad Dodik. Osim iz Evropskog parlamenta, iz kojeg je grupa poslanika od visokog predstavnika Christiana Schmidta i visokog predstavnika EU za evropsku i vanjsku politiju Josepa Borella zatražila da urazume rukovodstvo RS, svakodnevne su i konsultacije zemalja NATO-a.

- Ambasadori NATO-a su imali sastanak i stali su iza suvereniteta i državnog integriteta BiH. Treba pustiti međunarodnoj zajednici da aktivira svoj birokratski aparat, koji jeste obiman, ali on kad se jednom pokrene teško ga je zaustaviti – ističe Ahatović.

Dosadašnja praksa EU, koja ostavlja vremena „drugoj strani“ da povuče ili ublaži svoju retoriku u slučaju Dodika neće dati rezultate jer, tvrdi Ahatović, njegovo djelovanje traži trenutnu i što efikasniju intervenciju.


Dodik je sada najopasniji

- Svi znaju da je ovo Balkan, posebno BiH koja je u zamrznutom konfliktu od 1995. godine i da je vrlo rizično prepuštati stvari slučaju. EU će preuzeti rizik da što prije i efikasnije zaustavi snažnije djelovanje protiv BiH. Biće to kombinacija EU i NATO-a, ali ide se postepeno. Zanimljivo je da dok Dodik kritikuje američku administraciju, dok Vučić istovremeno hvali američke investicije u Srbiji. Potpuno je disproporcija i vidi se da je Dodik potpuno izgubio kompas. On je sad i najopasniji i zbog toga je jako važno zadržati hladnokrvnost. Ja mislim da je on vrlo blizu svog političkog kraja – dodaje Nedžad Ahatović.

Komentirajući najavljenu vježbu MUP-a RS na Jahorini i kod Mrkonjić Grada, Ahatović se sjeća da je u vrijeme održavanja EYOF-a 2019. na saobraćajnici između Lukavice i Sarajeva bio postavljen punkt za kontrolu saobraćaja. 

– To je pravdano sigurnošću učesnika, takmičara, ali to je bila mala pokazna vježba kako bi to izgledalo u slučaju da se desi nešto što Dodik priželjkuje ovih dana. U tom pravcu će se te vježbe i odigravati. Treba zadržati dozu opreza, ali mislim da je međunarodna zajednica na visini zadatka i da EUFOR prati šta se dešava. Naši organi to trebaju ispratiti do kraja – smatra Ahatović.


Posljedice po RS

Još jedanput potcrtava da EUFOR i NATO imaju mandat za čuvanje sigurnosti u BiH.

- Provokacija je ono što Dodiku sad hitno treba, kao izgovor da dalje zaoštrava situaciju i poduzima daljnje mjere koje su mu potrebne da bi se, kako kaže, BiH vratila na fabričke postavke. U tom slučaju RS ne postoji, jer RBiH je priznata bez entiteta. Najgore u svemu je što su građani RS taoci ovakve situacije, jer će se svaki Dodikov potez odraziti ne samo na njega nego i na RS. Kad usvajate odluke, pravite dokumente, ličnu kartu, pasoš, to su već konkretni potezi i to se neće tolerisati. Ne znam koliko mu njegovi mentori misle dobro. U svakom slučaju Dodik se neće zaustaviti, njega treba zaustaviti – kaže u razgovoru za portal "Avaza", defendolog Nedžad Ahatović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.