LIDER SDS-A

Šarović: Moramo Dodiku da kažemo „Halo, čovječe šta radiš", i Vučić mu je poslao jasnu poruku

Predsjednik SDS-a rekao je da ne vjeruje Dodiku da je za svoje poteze obezbijedio podršku nekoliko zemalja EU

Šarović je rekao da se Dodik mora spriječiti da Republiku Srpsku ne uvede u krizu. Avaz

N. Aj.

22.10.2021

Ovo je trenutak kada moramo da Dodiku kažemo: - Halo čovječe, dosta je više. Ne možeš kao taoce da držiš milion ljudi sa nekom pričom, koju samo ti razumiješ - kazao je Mirko Šarović, predsjednik SDS.

Šarović je rekao da se Dodik mora spriječiti da Republiku Srpsku ne uvede u krizu u kojoj će dominirati strah od incidenata, sukoba...

Dijalog je jedini način

On je rekao da je legitimno da se traži vraćanje nekih nadležnosti, ali, kako je kazao, ovo nije način.

- Ovo je jedna avantura u koju Dodik vodi Republiku Srpsku. Ovo je jedno sljepilo i mi ćemo da ga zaustavimo. Bit će nas sve više jer ne smijemo dozvoliti da Republika Srpska upadne u probleme - kazao je Šarović i naglasio da se mora sačuvati mir i sigurnost.

Predsjednik SDS-a rekao je da ne vjeruje Dodiku da je za svoje poteze obezbijedio podršku nekoliko zemalja EU.

- Ja ne vjerujem u to. Zapazio sam izjavu koja je došla iz Beograda od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i po meni ona je prilično jasna. Ja je čitam na jednostavan način. Stvari je postavio na svoje mjesto i rekao da podržava teritorijalni integritet BiH, Dejtonski sporazum i teritorijalni integritet Republike Srpske u okviru Bosne i Hercegovine. Da je dijalog jedini način za rješavanje određenih problema i da jednostrane odluke s bilo koje strane on ne podržava - kazao je Šarović.

Nema alternative

On je mišljenja da je to upućeno Miloradu Dodiku.

- Poruka iz Beograda je vrlo važna u ovom trenutku pogotovo za Republiku Srpsku, jer je to matrica ponašanja i u Republici Srpskoj i dolazi sa tako visokog mjesta u Srbiji - kazao je Šarović.

On je rekao da ne zna da li Dodik ima neku drugu podršku, ali je mišljenja da Republika Srpska zbog politike kakva se vodi ima više neprijatelja nego prijatelja.

- To je zabrinjavajuće, jer je Republika Srpska ostala bez prijatelja na međunarodnom planu - kazao je Šarović.

On je zaključio da Dejtonska arhitektura nema alternativu i da nije dobro za Republiku Srpsku ići u raspakivanje Dejtona.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.