APELACIONO VIJEĆE

Sud BiH ukinuo presudu Sadiku Ahmetoviću, naređeno novo suđenje

Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo je prvostpenu presudu kojom je bivši ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović bio osuđen na šest mjeseci

Ahmetović: Usvojena žalba. Avaz

Piše: M. Aš.

22.10.2021

Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo je prvostpenu presudu kojom je bivši ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović bio osuđen na šest mjeseci zatvora zbog optužni za zloupotrebu položaja i ovlasti.

Sud je ustvari uvažio žalbu Ahmetovićevog advokata i ukinuo prvostepenu presudu od 13.maja i naredio novo suđenje pred Apelacionim vijećem.


Rješenje Apelacionog vijeća Suda BiH. Avaz

Ahmetović se optužnicom tereti da je kao ministar sigurnosti od kraja 2011. do septembra 2012. godine, kako bi pribavio nezakonitu imovinsku korist Bektiću, potpisao s njim četiri ugovora o djelu, da bi stvorio privid da on obavlja poslove i zadatke koji se odnose na izradu dokumentacije, prikupljanje podataka, pripremu strateških planova i informacija o stanju sigurnosti u pojedinim oblastima, među kojim su organizovani kriminal, terorizam, javni red i mir, kao i druge poslove iz djelokruga Ministarstva sigurnosti BiH.

Istom presudom od Adnana Bektića bilo je naloženo oduzimanje imovinske koristi pribavljene izvršenim klrivičnim djelom u iznosu od 7.414,00 KM.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.