PROCESI

Bivši direktor "Energoinvesta": Potvrđena optužnica protiv Enesa Čengića, kako je potrošio 43.847,29 KM

Optuženi se tereti da je od novembra 2011. do februara 2016. godine, u svojstvu direktora Energoinvesta, nenamjenski trošio novac

M. Aščić

Enes Čengić

Foto: Avaz


Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Enesa Čengića, bivšeg direktora "Energoinvesta" zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

 - Optuženi se tereti da je od novembra 2011. do februara 2016. godine, u svojstvu direktora Energoinvesta, nenamjenski trošio novac sa odobrenih biznis kartica i to za kupovinu roba i usluga koje se ne mogu dovesti u vezu sa poslovanjem preduzeća. Na taj način je oštetio "Energoinvest" u iznosu od 43.847,29 KM-  navodi se u optužnici Tužilaštva Kantona Sarajevo.

  • Optužnica objavljena na stranici Tužilaštva KS

    Optužnica objavljena na stranici Tužilaštva KS

    Foto: Avaz


Riječ je o aferi koju je pokrenuo "Avaz" 2016.godine, upozoravajući na nenamjensko trošenje novca, nakon čega je Tužilaštvo pokrenulo istragu.

Radi se o biznis kartici koju imaju svi generalni direktori državnih firmi i ona im služi isključivo za korištenje novca za potrebe firme koju zastupaju, od putovanja do plaćanja smještaja u inozemstvu te poslovnih sastanaka.

 Čengić je trošio novac, a nije priložio nijedan račun. Utvrđeno da je novac potrošen u svrhu koja nema nikakve veze s „Energoinvestom“, niti računi koje je prikazao imaju bilo kakve veze s poslovanjem ove kompanije, pisalo je tada u izvještaju interne kontrole.

NA VRH

Podijeli članak na