ANALITIČAR IZ BEOGRADA

Janjić: Ne bi avion EUFOR-a nadlijetao Jahorinu da je situacija normalna

izazivaju dodatnu političku tenziju na ono što je već rak rana, a to je da li će se zapravo dozvoliti da Republika Srpska krene putem secesije i to se sve više najavljuje, kazao je Janjić

N. Aj.
  • Dušan Janjić

    Dušan Janjić

    Foto: Arhiv


Dušan Janjić, politički analitičar iz Beograda govorio je o posljednjim dešavanjima na političkoj sceni u Bosni i Hercegovini, ali i o održavanju taktičke vježbe MUP-a Republike Srpske danas na Jahorini i u Mrkonjić Gradu.

Janjić je za N1 istakao da bez obzira na to što su policijske vježbe svugdje uobičajene, ove današnje se dešavaju u neuobičajenoj situaciji.

Mnogo zavisi i od Sarajeva

- Dakle one izazivaju dodatnu političku tenziju na ono što je već rak rana, a to je da li će se zapravo dozvoliti da Republika Srpska krene putem secesije i to se sve više najavljuje. Da li će se to dozvoliti zavisi prije svega od ljudi iz RS, od opozicije, onih dijelova vlasti koji nisu spremni da u ovom sljepilu i ideološkoj pomućenosti uma prate Milorada Dodika. Naravno, mnogo zavisi i od Sarajeva i kao političke zajednice i centra vlasti, ali naravno i od Beograda i međunarodne zajednice - naglasio je Janjić.

Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH je današnje vježbe nazvao provokacijom, a Janjić je kazao da se to upravo na takav način može i doživjeti.

Na njih se mora računati

- Isto tako može da se doživi i kao ohrabrenje onima u RS koji podržavaju sadašnju politiku. Ohrabrenje u smislu da građanima šalje poruku: "Evo, mi imamo sposobne policijske snage koje preko noći mogu prerasti u vojsku, ne plašite se, mi ćemo vas zaštititi". Dakle, moguće su dvije percepcije, ali objektivno kad se radi o ovakvoj stvari, moguće da je ovakva vježba napravljena prije protivljenja zakonu kojeg je nametnuo Valentin Inzko, da bi bila prihvaćena kao neka normalna aktivnost kako to i govori ministar MUP RS Dragan Lukač, ali nije, ona je danas napravljena i izaziva pažnju ne samo po onome što je pokazano već i po njenom lociranju – na Jahorini i Mrkonjić Gradu - naglasio je.

Kako kaže, shodno tome, probudio se EUFOR, njihov avion je danas pokazao prisustvo nadlijetajući vježbu na Jahorini.

- I samim time spremnost NATO-a, a to ne postoji već od Jarinja i Brnjaka od onih konfrontacija, barikada i specijalnih jedinica vlade Albina Kurtija. Dakle, ipak njihova odlučnost da pokažu da su prisutni i da se mora na njih računati. Pa ne bi oni poletjeli da je situacija normalna kao i vježba kakva bi u normalnim društvima bila - poručio je Janjić.

Više o temi Dušan Janjić

NA VRH

Podijeli članak na