RIJEČ EKSPERTA

Berko Zečević o vježbi MUP-a RS za "Avaz": To nije provokacija, već dio šireg strateškog plana

Već su pokrenuti strategijski pravci u smislu intenzivnog razvoja vojne industrije u RS-u, kaže Zečević

Zečević: Vježbe u sklopu strateških ciljeva. Avaz

Piše: M. Smajkić

22.10.2021

Taktičko-pokazne vježbe u organizaciji MUP-a RS-a koje se danas održavaju na Jahorini i u Donjim Baraćima kod Mrkonjić-Grada ne treba shvatiti kao provokaciju, već kao dio šireg strateškog plana, a za koji su probosanske snage suviše slabe da odgovore, izjavio je za portal „Avaza“ prof. prof.Berko Zečević.

- Ove vježbe, kao i one koje će se odvijati narednih dana prema Prijedoru i Doboju su vježbe u sklopu strateških ciljeva koji se potpuno uklapaju u ono što gospodin Dodik ovih dana i zapravo duže vrijeme definira s ciljem da dođe do potpunog, nazovimo, osamostaljenja RS-a u okviru državnih granica BiH. Dakle, uz potpunu blokadu BiH kao državnog sistema, u smislu njenog funkcionisanja i potvrde njegovih izjava da je to nefunkcionalna država, čovjeka, čija je dužnost, kao člana Predsjedništva da osigura funkcionalnost države koju zastupa, on čini sve da ta država ne bude funkcionalna - komentira ovaj ugledni ekspert.


Vježbe na ključnim tačkama u komunikacijskim pravcima

Pojašnjava da se sve ove vježbe odvijaju na ključnim tačkama u komunikacijskim pravcima za kontrolu normalnog odvijanja saobraćaja i stvaranja preduvjeta da u neko dogledno, buduće vrijeme to postanu granični punktovi koji bi bili namijenjeni za kontrolu prometa kroz BiH.

- Istina, već su pokrenuti strategijski pravci u smislu intenzivnog razvoja vojne industrije u RS-u koja je dugo vremena bila zapostavljena s ciljem da RS ima svoju vojnu industriju i to se dešava u Bratuncu, gdje se počinje naglo i iznenada proizvoditi municija malog kalibra,ali i oklopni transporteri koji su korišteni na Jahorini i ne treba zaboraviti da se Bratunac nalazi neposredno pored graničnog prijelaza prema Ljuboviji, u čijoj su blizini dvije vojne fabrike od kojih je jedna u Užicu. Onog trenutka, kada zatvori svoj koncept nezavisnoti RS-a unutar granica BiH, kojeg sada propagira, on će imati mogućnost za snabdijevanje municijom malog kalibra - govori prof. Zečević.

Vježba MUP-a RS danas na Jahorini. Avaz

Istovremeno, nastavlja on, Srbija unazad mjesec, dva intenzivno pregovara da otkupi „Kosmos“, banjalučki zavod za održavanje raketnih i protivavionskih i složenih sistema za radarske koncepte.

- U skladu s tim, „Kosmos“ bi bio zadužen za reparaciju i održavanje raketnih protivavionskih sistema iz Srbije i onda možete da zamislite da se iz Srbije pošalje protivavionski i radarski sistemi kao na reparaciju u „Kosmos“ i u nekom kriznom trenutku postaju potpuno operativni za potrebe žandarmerije RS i vojske RS koju hoće da formira na teritoiji entiteta - iznosi on.

Na to se, navodi on, dodaje i izgradnja aerodroma u Trebinju za čiju će namjenu u ovoj godini Vlada Srbije izdvojiti 41 milion eura od planiranih 100. Iako se, kaže on, iznose informacije o tome da je izgradnja aerodroma u funkciji razvoja turizma, to je besmisao, imajući u vidu aerodrome u blizini. Po procjenama i informacijama u užim krugovima koji promatraju sva ta dešavanja, to bi trebao biti aerodrom koji bi u jednom momentu imao radarske sisteme uvezene iz Srbije i Rusije.


Postoji informacija da Rusija isporučuje jedan radarski sistem

- Postoji informacija da Rusija isporučuje jedan radarski sistem i sistem za elektronsko ometanje koji može na udaljenosti do 300 kilometara izazvati smetnje u normalnom funkcinisanju elektronskih sistema letjelica, dronova, helikoptera, niskoletećih aviona što u potpunosti omogućava da u nekoj kriznoj situaciji širih sistema, van teritorije Balkana, direktno vrši prigušivanje aktivnosti NATO-a u Albaniji, Italiji, u Hrvatskoj bi imao poptunu kontrolu jako velikog prostora duboko prema Trstu, tako da svi ti koncepti nisu trenutni - naglašava prof.Zečević.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.