DANAS GODIŠNJICA

Porodice ubijenih Bošnjaka iz Sjeverina 1992. godine traže obeštećenje od Srbije za žrtve ratnog zločina

Do danas, 29 godina od tog zločina, pronađeni su posmrtni ostaci samo jedne osobe

Sa današnjeg obilježavanja stravičnog zločina. A. Bajramović

N. Aj.

22.10.2021

Više nevladinih organizacija zatražilo je u petak, u povodu godišnjice zločina nad bošnjačkim civilima iz Sjeverina 1992. godine, da državne institucije Srbije konačno priznaju svih 16 žrtava otmice i ubojstva svojih državljana, da pronađu posmrtne ostatke i pravično obeštete porodice žrtava.

Danas, 22. oktobra, navršava se 29 godina od otmice i ubistva 16 građana Srbije bošnjačke nacionalnosti iz Sjeverina. Pripadnici srpske paravojne postrojbe "Osvetnici" na čelu s Milanom Lukićem iz autobusa na liniji Priboj – Rudo te su ljude pri prelasku preko teritorija Republike Srpske oteli, psihički i fizički zlostavljali, a zatim ubili na obali Drine u BiH.

Skupina tih građana Srbije ubijena je samo zbog toga što su bili Bošnjaci, saopćila je Inicijativa mladih za ljudska prava (YHIR).

- Godišnjica otmice u Sjeverinu opomena je državi da žrtve moraju biti priznate, a svako ko vrijeđa pripadnike nacionalnih manjina mora biti kažnjen - ističe se u saopćenju.

Ubijeni su Sjeverinci Mehmed Šebo, Zafer Hadžić, Medo Hadžić, Medredin Hodžić, Ramiz Begović, Derviš Softić, Medhad Softić, Mujo Alihodžić, Alija Mandal, Sead Pecikoza, Mustafa Bajramović, Hajrudin Sajtarević, Esad Džahić, Ramahudin Đatović, Ediz Gibović i jedina žena među njima, Mevlida Koldžić.

Do danas, 29 godina od tog zločina, pronađeni su posmrtni ostaci samo jedne osobe.

Za taj zločin pred sudom u Srbiji osuđeni su Milan Lukić i Oliver Krsmanović (u odsutnosti) te Dragutin Dragićević na 20 godina i Đorđe Šević na 15 godina zatvora.

Skupini nevladinih organizacija koje podsjećaju na zločin nad bošnjačkim civilima iz Sjeverina, državljanima Srbije, pridružuju se Fond za humanitarno pravo (FHP), Žene u crnom i Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, porukom "Neprihvatljivo je da institucije Srbije odbijaju obiteljima žrtava pružiti obeštećenje".

Te nevladine udruge upozorile su i da višegodišnja potraga porodica za posmrtnim ostacima žrtava još nije okončana, prenosi Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.