AFERA RESPIRATORI

Ko je Novaliću poslao poruku: "Morate brzo reagovati za 150.000 testova, jer će ih neko kupiti"

Na pitanje tužioca Mirze Hukeljića je li ovu poruku poslala Sebija, svjedokinja Edita Kalajdžić je odgovorila da ne zna

Piše: B. Cerić

22.10.2021

U nastavku suđenja premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i ostalima, optuženim za nabavku stotinu kineskih respiratora za 10,5 miliona KM, danas je završeno saslušanje svjedokinje Edite Kalajdžić, sekretara Vlade FBiH





Nije ispoštovan rok za dopremanje respiratora

Tužilac Mirza Hukeljić pokazao je Editi Kalajdžić poruku iz Viber grupe GENSEK koju joj je poslao Novalić a u kojoj je navedeno: "Morate brzo reagovati za 150.000 testova, jer će ih neko kupiti. Ja sam rekla da se rezervira za nas i sa Solakom razgovarala. Nemamo vremena za gubljenje".

Na pitanje tužioca Hukeljića da li je imala saznanja ko je nesporni pošiljalac i da li je to bila Sebija (Izetbegović, op. a.), ona je odgovorila: "Nemam saznanja".

Nakon toga, uslijedila su ispitivanja odbrane, a povremeno se uključivala i sutkinja Džemila Begović.

Svjedokinja je, kada je govorila o odluci Vlade FBiH o odobravanju sredstava FUCZ za nabavku medicinskih sredstava i opreme, potvrdila da je 16. marta 2020. godine donesena odluka na hitnoj sjednici o nabavci medicinske opreme, a naročito respiratora.

Sutkinja Begović pitala je Editu Kalajdžić kako je moguće da Vlada FBiH izdaje sredstva a da ne zna tačno za šta, jer je svjedokinja kazala da su sredstva izdvojena za nabavku medicinske opreme, bez tačnog navođenja certifikacije o vrsti te opreme. Na to je Kalajdžić dala odgovor: "U pitanju je nabavka medicinskih sredstava".

Kalajdžić je na današnjem ročištu upitana i zašto je na grupi GENSEK tražila da se raskine ugovor sa "Srebrenom malinom", a nakon što je u medijima izbila afera po dolasku respiratora u Sarajevo.

Ona je odgovorila da je kao pravnik vidjela da nije ispoštovan rok za dopremanje respiratora te da ništa nije znala vezano za njihovu kupiovinu, a nakon što je kasnije sve saznala, utvrdila je da "to baš i nije tako kako su mediji prikazali i da je to sve novinarski spin".

Sutkinja Džemila Begović pitala je Kalajdžić, koja je ranije kazala da je na Vladu FBiH vršen pritisak da se raskine ugovor sa "Srebrenom malinom", koja je to vrsta pritiska bila. Na to Kalajdžić nije dala konkretan odgovor, osim što je ponovila kako je ona konstatirala da rok za isporuku nije ispoštovan te da je Vlada FBiH tražila mišljenje Pravobranilaštva o raskidu ugovora sa "Srebrenom malinom".  

Novalić je Editu Kalajdžić pitao za odgovor Pravobranilaštva, a ona je kazala da je Pravobranilaštvo je odgovorilo da ugovor može raskinuti samo organ koji ga je potpisao, a da to nije Vlada FBiH.

Odgovarajuči na pitanja Vasvije Vidović, Kalajdžić je kazala da je FUCZ samostalan organ i da se može baviti nabavkama bez odobrenja Vlade FBiH.

Advokatici Mirni Avdibegović koja zastupa Fikreta Hodžića, Kalajdžić je potvrdila da nije znala da je "Srebrena malina" obavijestila FUCZ da će doći do kašnjenja u isporuci respiratora zbog izmena o uvozu medicinskih sredstava na području Evrope.    

Nastavak 3. novembra

Tužilac Mirza Hukeljić je na današnjem ročištu je potvrdio da je Tužilašvo BiH pokrenulo istragu za krivično djelo "pomoć učiniocu nakon počinjenog krivilnog djela", a tiče se navoda Edite Kalajdžić da je njen mobitel, koji joj je oduzet i deponovan u Tužilaštvo, korišten u vrijeme provođenja istrage te nakon što je počelo suđenje.

Kalajdžić je navela da su njeni prijatelji dobivali poruke s njenog telefona, a čak joj je kolegica jednom donijela svoj mobitel i pokazala da ima poziv s Editinog mobitela. Kalajdžić sada ima drugi broj, a kazala je danas da je na početku suđenja dobila poruku da će za nju u narednom periodu uslijediti ogromni problemi.

Svjedokinja se požalila i na tretman tokom istrage, uz tvrdnju da su tužioci imali povišene tonove, da su lupali vratima i rukama po stolu te da je Hukeljić bacio svoj telefon. Kazala je da je od nje traženo da potvrdi ono što je pričao Ganibegović.

Međutim, na pitanje sutkinje Džemile Begović da li je išta i istrazi izjavila što nije htjela, Kalajdžić je odgovorila da nije.

Nastavak suđenja zakazan je za 3. novembar. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.