JASAN ODGOVOR

Iz EUFOR-a za "Avaz": Ne moramo se najavljivati Lukaču, imamo potpunu i neometanu slobodu kretanja u cijeloj BiH

EUFOR ima potpunu i neometanu slobodu kretanja kopnom, zrakom i vodom u cijeloj BiH. Nije bitno da li je vježba bila unutar RS ili negdje drugdje, naveli su

EUFOR nadgledao vježbu MUP-a RS. Avaz

Piše: D. Hadžović

22.10.2021

Ministar policije RS Dragan Lukač danas je izjavio da je EUFOR nenajavljeno pratio policijsku vježbu koju su pripadnici MUP-a RS-a i žandarmerije danas održavali na Jahorini. U odgovoru za portal "Avaza", iz EUFOR-a su potvrdili tačnost ove informacije.

- Da, EUFOR je pratio vježbu. Nadziremo sve aktivnosti ili lokacije unutar BiH radi svjesnosti o situaciji i/ili kako bi osigurao da sigurno i stabilno okruženje ni na koji način ne bude ugroženo, u skladu s mandatom - rekli su iz EUFOR-a. 

"Vidi i izbjegavaj"

Iz EUFOR-a su nam kazali kako vježba nije snimana, samo praćena. Iz EUFOR-a negiraju tvrdnje Dragana Lukača da zbog njihovog aviona, helikopter MUP-a RS nije mogao da uzleti.

- Zračni prostor u vježbaonicama RS je klase „G” što je nekontrolirani zračni prostor. Stoga prisutnost aviona EUFOR -a nije spriječila drugu letjelicu RS -a da uzleti i primijeni pravila „vidi i izbjegavaj“ prema klasifikaciji zračnog prostora - naveli su.

Ono što je posebno zanimljivo je da je EUFOR-a potvrdio da su pored aviona, imali i promatrača na terenu koji je pratio vježbu.

- Da, EUFOR je imao promatrača na terenu. Smatrali smo da je to nedostatno da se vidi pun razmjer vježbe pa je vazduhoplovstvo EUFOR-a također imalo zadatak pratiti vježbu - naveli su.


Kopnom, zrakom i vodom u cijeloj BiH

Komentirali i zamjerke Dragana Lukača da nisu najavili prelet, objašnjavajući da oni to i ne moraju učiniti.

- EUFOR ima potpunu i neometanu slobodu kretanja kopnom, zrakom i vodom u cijeloj BiH. Nije bitno da li je vježba bila unutar RS ili negdje drugdje u BiH, potvrdili su nam iz EUFOR-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.