TEŽAK POLOŽAJ

Penzioneri u FBiH traže povećanje penzija za 10 posto

Haso Halilović, zamjenik predsjednika UO Saveza penzionera, kazao je da to traže iz više razloga, a ključno je da bi se primakli 50 posto prosječno isplaćenoj penziji u odnosu na prosječnu platu

Traže povećanje penzija. Fena

H. J. I.

22.10.2021

Upravni odbor Saveza udruženja penzionera u FBiH upozorili su danas na težak materijalni i socijalni položaj penzionera i zatražili povećanje od deset posto svih penzija, izuzev onih najviših, pišu Nezavisne novine. 

Haso Halilović, zamjenik predsjednika UO Saveza penzionera, kazao je da to traže iz više razloga, a ključno je da bi se primakli 50 posto prosječno isplaćenoj penziji u odnosu na prosječnu platu.

Naglašava da penzioneri u 2022. godinu žele, po svaku cijenu, da dočekaju s uvećanim penzijama. Halilović podsjeća da su članice Saveza, ranije ove godine, upozorile na mogućnost mirnih protesta ako se ne udovolji izmjenama i dopunama Zakona o PIO, u oba doma federalnog parlamenta, koje su im ponudili.

- Protesti će biti ako se to ne riješi. Kad će to biti, imamo vremena - naglasio je Halilović, ali nije pomenuo termin.

Redžo Mehić, predsjednik ovog udruženja, upozorio je da imaju plan, ali da još nije za javnost, a nadležnim organima je poručio: "Vjerujte imamo sredstva".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.