SUD BIH

Afera "Respiratori": Pogledajte prepisku iz viber grupe Edite Kalajdžić, Fadila Novalića, spominje se i Sebija

Morate brzo reagovati na 150.000 testova jer će ih neko drugi kupiti, ovo je još jedna od poruka koju je danas prezentovao tužilac Mirza Hukeljić

Edite Kalajdžić: Ne sjeća se poruke. Avaz

Piše: B. C.

22.10.2021

Tužilac Mirza Hukeljić danas je u Sudu Bosne i Hercegovine u nastavku suđenja Fadilu Novaliću i drugima, tokom direktnog ispitivanja svjedokinje Edite Kalajdžić, sekretarice Vlade FBiH, prezentirao poruke iz viber grupe Genesk.

U jednoj od poruka je navedeno:

- Morate brzo reagovati na 150.000 testova jer će ih neko drugi kupiti. Ja sam rekla da ih se rezervira za nas i sa Solakom. Nemamo vremena za gubljenje.


Prepiska iz viber grupe. Avaz

U jednoj od mnogobrojnih poruka piše i „Sebija“.

Tokom direktnog ispitivanja svjedokinje Edite Kalajdžić sekretarice Vlade FBiH, ona je kazala da se ne sjeća ove poruke.

Prepiska iz viber grupe. Avaz

- Mogu se sjetiti ogromnog pritiska javnosti da se nabave testovi jer se sumnjalo da imamo daleko veći broj zaraženih - odgovorila je Kalajdžić.

Mnoga pitanja tužitelja Hukeljića odnosila su se na nadležnosti i procedure. Svjedokinja Kalajdžić je istakla da Generalni sekretarijat nema nadležnosti da ulazi u meritume zaključaka Vlade.

Prepiska iz viber grupe. Avaz

- Postojala je mogućnost da su neke službe radile online, tačnije da nije bilo fizički prisutnih članova u zgradi - kazala je Kalajdžić.

Ona je dodala da je izmijenjen i Poslovnik Vlade FBIH o načinu održavanja sjednica putem dostupnih internet aplikacija, jer je to situacija zahtjevala.

Prepiska iz viber grupe. Avaz

- Sjednica Vlade se održava ukoliko ima kvoruma, dakle devet članova. Odluke donosi većina prisutnih, ali nikada se u praksi nije desilo da barem devet članova Vlade ne glasa - kazala je Kalajdžić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.