UPUTILI URGENCIJU

Porodica Izetbegović zatražila hitno rješavanje tužbe protiv Milorada Dodika

Radi se o tužbi za klevetu koju je Milorad Dodik počinio izjavama o ulozi prvog predsjednika Republike BiH Alije Izetbegovića za vrijeme Drugog svjetskog rata, te tokom agresije na BiH

Bakir Izetbegović i Milorad Dodik. Agencije

A. Ka.

22.10.2021

Članovi porodice Izetbegović su Kantonalnom sudu u Sarajevu uputili urgenciju za prioritetno uzimanje u rad predmeta koji se odnosi na tužbu protiv Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika SNSD-a.

Urgenciju su uputili posredstvom advokata Dražena Zubaka.

Radi se o tužbi za klevetu koju je Milorad Dodik počinio izjavama o ulozi prvog predsjednika Republike BiH Alije Izetbegovića za vrijeme Drugog svjetskog rata, te tokom agresije na BiH.

Podsjetimo, Dodik je 13. avgusta 2017. godine, komentirajući početak snimanja serije o životu Alije Izetbegovića, kazao da je on bio "poznat i viđen član Handžar divizije u Drugom svjetskom ratu". Osvrnuo se i na lokaciju na kojoj su snimani kadrovi serije koju producira TRT, u silosu u Tarčinu pored Sarajeva, gdje su, kako je kazao, Srbi "zatvarani, šikanirani i gdje su umirali" i gdje je Izetbegović "dolazio da provjerava da li je mučenje nad Srbima dovoljno veliko da bi zadovoljilo njegovu sujetu".

Zbog ovih laži i kleveta, troje djece predsjednika Izetbegovića, Lejla Akšamija, Sabina Berberović i Bakir Izetbegović, podnijeli su tužbu protiv Dodika. Proteklo je više od četiri godine, ali taj sudski predmet još uvijek nije pravosnažno riješen, te je zbog toga i upućena urgencija.

Podsjetimo da je Općinski sud u Sarajevu 2019. godine donio prvostepenu presudu, kojom je, uz čudnu argumentaciju koja nije do sada zabilježana u sličnim predmetima, odbio tužbeni zahtjev kao neosnovan. Obrazloženje je bilo da je "Alija Izetbegović historijska ličnost" i da se rasprava o aktivnostima takvih ličnosti ne može voditi u sudnici, već da je to "predmet ocjene historijske nauke i javnosti"?!

Na ovakvu presudu advokat porodice Izetbegović, Dražen Zubak, podnio je 15. maja 2019. godine žalbu Kantonalnom sudu Sarajevo. U žalbi je konstatirano da su izrečene notorne laži s jasnim ciljem da izazovu dodatno nepovjerenje između srpskog i bošnjačkog naroda, te da nanose štetu procesu pomirenja.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.