ALARMANTNO

Dok se političari prepucavaju, građani gladuju: Ni uz akcijske cijene se ne može preživjeti

Kilogram junećeg buta 16,95, a bio 12,95 KM

Piletina je cjenovno u rangu s teletinom. Ilustracija

Piše: A. Čengić / L. Memčić

23.10.2021

Gotovo da nema proizvoda na policama marketa i na pijacama da u posljednja dva mjeseca nije poskupio. Cijene nekih artikala ne rastu po 0,05 ili 0,10 KM, već naprasno - za jednu, dvije, tri i više maraka. 

Konstantni udar na džepove građani više ne mogu podnijeti. Primjera radi, osnovne namirnice - ulje, brašno, jaja, piletina i slični proizvodi drastično su poskupjeli. Ulje sada košta čak 3,30 KM, a za vreću brašna, koja je do prije mjesec koštala 16 KM, trenutno treba izdvojiti 20 maraka.

Sve je gore

Piletina je cjenovno u rangu s teletinom, kilogram suhog mesa u Sarajevu na pojedinim mjestima košta čak 33 KM, a u Zenici je, naprimjer, 25 maraka. U nekim sarajevskim trgovinama kilogram junećeg buta košta 16,95 KM, a bio je 12,95 maraka. Stanje je sve gore, cijene konstantno rastu. Građani kupuju većinom samo ono što moraju...

Čak su i proizvodi koji sada imaju akcijske cijene skuplji u odnosu na ranije, regularne.

Piletina cjenovno u rangu s teletinom. Ilustracija

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, istakao je da poljoprivrednici godinama prodaju proizvode prema istoj otkupnoj cijeni, ali da cijene tih proizvoda konstantno rastu u prodaji. Cijena krompira već sada se kreće od 1,50 do 2,50 KM, a prošle godine se mogao nabaviti i za 80-90 feninga po kilogramu. Glavni razlog je suša, jer je proizvodnja umanjena, negdje čak i do 70 posto.

- Otkup litra mlijeka od proizvođača iznosi od 50 do 60 feninga, drugačije nije ni s mesom i žitom. Na pitanja šta se dešava na tržištu država bi trebala dati odgovore. Primarni poljoprivredni proizvođači grcaju u problemima - rekao je Bićo za „Avaz“.

Gašenje firmi

On je napomenuo i da su sve sirovine koje ulaze u proizvodnju, kao i njihov transport poskupjeli te da to ugrožava poljoprivrednike i prijeti gašenju farmi.

- Ova zima će pokazati šta je država uradila po tom pitanju, a znamo da nije uradila ništa. Suša je ove godine pogodila sve, neće biti ni dovoljno stočne hrane da bi farme mogle opstati. Nema dovoljno sredstava da bi se mogle zasijati nove površine, i ovo što se bude zasijavalo će biti vrlo upitnog kvaliteta - istaknuo je Bićo.

Sjetva skuplja za 100 posto

Prema Bićinim riječima, sjetva pšenice je prošle godine po jednom hektru iznosila 1.020 KM, ne računajući gorivo, nego samo sjeme, đubrivo i zaštitu. To ove godine košta 2.200 KM.

- Kada na to dodate gorivo koje je skuplje svaki dan i radnu snagu koju niko ni ne računa, vidite na šta smo došli. Ne piše se dobro nikome, a to pokazuju cijene u marketima i na pijacama. Vreću brašna od 25 kilograma mogli bismo plaćati od 30 i više maraka - kazao je Bićo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.