UPUTIO NIZ PITANJA

Poturak odgovorio Gavrankapetanoviću: Ne govoriš istinu, na računu bolnice ima više od tri miliona KM

Poturak je pitao zašto je trudnica u 21. sedmici trudnoće je teško oboljela od teškog respiratornog distres sindroma (ARDS) prebačena u Zagreb ako na KCUS-u imamo ECMO aparat

Poturak pozvao direktora Gavrankapetanovića na sjednicu Skupštine KS: Tražim od njega da pokaže ozbiljnost. Avaz

A. Č.

23.10.2021

Na jučerašnjoj redovnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, zastupnik SBB-a Dževad Poturak uputio je niz pitanja direktoru Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" prof. dr. Ismetu Gavrankapetanoviću.

Poturak je pitao zašto je trudnica u 21. sedmici trudnoće je teško oboljela od teškog respiratornog distres sindroma (ARDS) prebačena u Zagreb ako na KCUS-u imamo ECMO aparat.

Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović je za "Face" rekao da su se obratili kolegama na KCUS-u, koji su odgovorili da nemaju mogućnost da ustupe ECMO jer imaju jedan aparat na Kardiohirurgiji, koji je u tom trenutku već koristio jedan pacijent

- Finansijska situacija u bolnici je oko nule i ispod nule jer smo naslijedili veliki gubitak vezan za neotplaćene aparate koji su postojali - poručio je dr. Gavrankapetanović zastupniku Poturku.


Ne govori istinu

Nedugo nakon razgovora sa Gavrankapetanovićem, za "Face" je govorio i zastupnik SBB-a Dževad Poturak.

- Mislim da uvaženi direktor ne govori istinu, čak naprotiv. Gavrankapetanović je olako dezavuisao javnost, nije na "nuli" već da ima više od tri miliona KM na računu bolnice i tražim od njega da pokaže ozbiljnost kada se radi o poslaničkim pitanjima i odgovorima na ista.

Isto tako tražim da se direktor pojavi u Skupštini i da nam da odgovore jer je ovo krajnje neozbiljno, čak mogu reći preopušteno, da putem portala dobijem odgovore. Pozivam ga u Skupštinu KS da sve obrazloži i trebao bi da dođe, osim ako ne misli da je to njemu ispod časti - rekao je Poturak.

O kupovini lijekova

- Isto tako ću pitati resornog ministra i Upravni odbor Opće bolnice o stvarnom stanju novca na računu, a o kupovini lijekova bolje od direktora mogu govoriti porodice koje su to morale uraditi.

Uostalom, postavit ću i pitanje direktoru ZZO da tačno informira javnost koliko je do sada isplaćeno novca za refundaciju za dva lijeka za korona-bolesnike (Remdesivir i Tocilizumab), koliko jos ima finansijskih zahtjeva po tom osnovu i kolika je ukupna isplaćena cifra u pitanju. I šta se dešava sa medicinskim aparatima i njihovoj verifikaciji - rekao je zastupnik SBB-a Dževad Poturak. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.