REAKCIJE

Sitarski: Kao da se Vučić trudi da ne otkrije sve karte do kraja

Imamo jednu trećinu Predsjedništva, praktično, u pravno-invalidnom stanju, kaže ovaj analitičar

Sitarski: Nagomilani problemi. Avaz

Piše: M. Sm.

24.10.2021

Milan Sitarski, analitičar Instituta za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara, kaže da su poruke sa sastanka Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH i Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije nejasne. 

Pogotovo, kako kaže, u smislu narednih poteza, prije svega, srbijanskog predsjednika, koji je, navodi, iskazao načelnu podršku Republici Srpskoj, istakavši da se Srbija neće priključiti  sankcijama protiv bilo koga u RS-u.



Reakcije drugih aktera

To je nešto što smo svi znali, a drugo je pitanje koje će konkretne poteze Dodik pokrenuti i koja će onda reakcija zvaničnog Beograda biti i hoće li je ,uopće, biti. To ostaje da se vidi, a kao da se predsjednik Vučić trudi da ne otkrije sve karte do kraja. Stoga, mislim da ipak treba sačekati razvoj situacije, da prvo vidimo koje će konkretne poteze Dodik povlačiti, a onda i koja će biti reakcija drugih aktera, ne samo Srbije. Jer, postupci Srbije prema  cjelokupnoj situaciji u BiH, prije svega vezano za RS, u velikoj mjeri će biti određeni postupcima zemalja članica Evropske unije, kao i SAD-a i Rusije-govori Sitarski.

Također, on kaže da je zadnjih dana prilično popularna teza da je situacija u BiH opasna i, uglavnom se, ističe, spominje rat. Međutim, kako pojašnjava, prava opasnost je to da ta priča, jednostavno, apsorbuje svu energiju političkih aktera, kako domaćih tako i međunarodnih.

Rupa u Izbornom zakonu

-Mi imamo ogroman broj neriješenih pitanja  i ako se budu  svi akteri bavili pitanjima rata i mira, onda BiH neće samo ostati u stanju neriješnih i nagomilanih problema, nego će se oni vremenom pogoršavati. Konkretno, imamo rupu u Izbornom zakonu. Tako smo dočekali prethodne izbore iz 2018. godine i znamo koji su  sve efekti toga. Imamo jednu trećinu Predsjedništva, praktično, u pravno-invalidnom stanju, u smislu demokratskog legitimiteta jednog  člana Predsjedništva ,a znamo da na nivou izvršne vlasti Federacije BiH izborni rezultati iz 2018.godine nisu jednostavno implementirani.  Premijer F BiH je, praktično, izabran na osnovu rezultata izbora od prije sedam godina, što nije jedna prihvatljiva  i normalna situacija u smislu demokratskog legitimiteta. Tako da, ako se budemo samo zakucali u pitanje rata i mira, pa onda slavodobitno proglasimo uspjeh, jer nije bilo rata, mislim da je to također poražavajuće-govori Sitarski.

Nema implementacije izborne volje

Upravo zbog činjenice da se, kako napominje, protokom vremena ti problemi samo usložnjavaju, može se dogoditi da BiH uđe u novi izborni ciklus sa identičnom rupom u Izbornom zakonu.

- Opet bi imali situaciju da nema implementacije izborne volje naroda i građana, ali ovaj put u širem krugu organa vlasti nego u odnosu na izbore iz 2018.godine-zaključuje Sitarski.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.