KRUG 99

Milisav Tomović: Ekonomija je jedna od prvih žrtava nesređenog političkog stanja unutrašnjih odnosa u BiH

Kako je kazao, veliki i moćni vode geopolitičke i geostrateške igre

Milisav Tomović. Agencije

Anadolija

24.10.2021

Ekonomija je žila kucavica jedne zemlje, a Bosna i Hercegovina je u najtežoj recesiji u posljednjih 25 godina, rekao je biznismen i publicista iz Han Pijeska Milisav Tomović koji je bio uvodničar na redovnoj sesiji Nezavisnih intelektualaca ”Krug 99”, javlja Anadolija.

Poručeno je da je ekonomija jedna od prvih žrtava nesređenog političkog stanja unutrašnjih odnosa u Bosni i Hercegovini.

- Ekonomija je žila kucavica jedne zemlje. Ekonomija mora biti otvorena, ne samo unutar nego i van zemlje. Mi se 25 godina dijelimo, umjesto da gradimo zajedničku državu i da razvijamo sve segmente te države u državi - rekao je Tomović govoreći o temi "Ekonomija protiv izolacija i podjela".

Smatra da u "ovakvoj zemlji itekako dobro funkcioniše siva ekonomija i crno tržište".

- Oko šest milijardi robe i kapitala se vrti na crnom tržištu. Kada bi dio tih para bio u funkciji države, koliko bi nam svima bilo bolje. Danas živimo u haotičnom svijetu i vremenu - pojasnio je Tomović.

Kako je kazao, veliki i moćni vode geopolitičke i geostrateške igre.

- Mali i nerazvijeni se ništa ne pitaju, obično u toj igri stradaju - pojasnio je Tomović.

Mišljenja je da političari pažnju građana sa realnog života preusmjeravaju na tobožnju odbranu nacionalnih interesa.

- Nakon najnovijih tenzija u našoj zemlji, svijet i Evropa razmišljaju o sankcijama koje bi dodatno pogodile ekonomiju Bosne i Hercegovine. Naročito građane u Republici Srpskoj. Ako bi se uvele ekonomske sankcije RS-u, to bi imalo nesagledive posljedice na urušavanje ionako slabe ekonomije kako RS-a tako i cijele BiH - rekao je Tomović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.